BLOGI: Minne leasing on menossa?

Leasing tuli alun perin meille suomalaisille tutuksi autokaupasta, kun työnantaja pystyikin tarjoamaan työntekijälleen työsuhdeauton ilman, että auto piti ostaa yrityksen nimiin. Siitä leasing-ratkaisut levisivät aika nopeasti myös muun muassa raskaaseen kalustoon ja erilaisiin työkoneisiin

Leasing on erittäin järkevä ratkaisu etenkin silloin, kun tarvittava laite on ahkerassa käytössä ja sen ostaminen vaatisi melkoisen nipun rahaa. Laitteen saa käyttöön sitomatta omaa pääomaa, ja sen voi vaihtaa kätevästi uuteen sitten, kun se on tullut käyttöikänsä päähän.

Suomessa leasing on hitaasti mutta varmasti kipuamassa entistä parempiin asemiin. Yhden tutkimustuloksen mukaan rahoitusmarkkinan alaisista hankinnoista noin 65 prosenttia tehdään tällä hetkellä osamaksulla ja noin 35 prosenttia leasingillä. Uskomme kuitenkin, että aika pian meilläkin seurataan muiden maiden kehitystä ja suhde kääntyy reilusti toisinpäin.

Vain taivas ja mielikuvitus ovat rajana leasingin tulevaisuudelle. Leasing siirtyy yrityspuolelta myös kuluttajien käyttöön ja kymmenen vuoden päästä vain harva meistä enää ostaa esimerkiksi kodin isompia laitteita. Miksi kannattaisikaan, kun ne voi helposti myös leasata ja ylläpitää samalla vihreitä arvoja. Omistaminen ei enää ole mikään itseisarvo.

IoT-perspektiivi tarjoaa leasing-ratkaisuille loputtomasti vaihtoehtoja: seuraavaksi aletaan puhua kokonaisvaltaisista älykotiratkaisuista, jotka pitävät sisällään paljon pieniä elementtejä. Kun esimerkiksi  lämmitykseen ja valaistukseen, viihtymiseen ja turvallisuuteen sekä arjen toimintoihin (pesukone) ja hankintoihin (jääkaappi, ravinto, päivittäistavarat) liittyvät asiat paketoidaan yhteen leasattavaan kokonaisuuteen, kotitalouden pyörittämisestä tulee mahdollisimman vaivatonta. Älylaitteet mittaavat ja tilaavat ravintoa ja päivittäistavaroita asukkaiden mukaan räätälöidysti, ja veloitus tapahtuu suoraan tililtä halutulla maksutavalla.

Tällaisia malleja näkyy jo vaikkapa Jenkeissä, eikä Suomessakaan olla enää kaukana tästä. 

Leasingin laajeneminen tuo kentälle myös uusia tulokkaita – nimittäin uudenlaisia palveluntarjoajien ekosysteemejä. Laitevalmistajat tai -myyjät eivät pysty yksinään palvelemaan valtavaa, kasvavaa markkinaa, joten sitä varten yhteispeliin tarvitaan joustavia rahoittajia ja eri alojen eksperttejä (valmistus, myynti, toimitus, kuljetus, vakuutus, seuranta, huolto, kierrätys jne). Nämä toimijat tarjoavat markkinalle yhteistyössä uudentyyppisiä ratkaisuja vastaamaan kehittyneisiin hankintatapoihin.

Uskon, että kymmenen vuoden päästä tässä ollaan jo pitkällä. Entä viidenkymmenen vuoden päästä? Niin pitkälle eteenpäin ei uskalla edes arvailla.

 

Myyntijohtaja Joel Liski

Ikano Bank