Miten 30-vuotiaasta Ikanosta tuli Ikano?

Ikanon juuret ovat syvällä kaikkien pohjoismaalaisten tunteman IKEAn kainalossa. Yritys on jo aikuisen iässä, sillä se täytti tänä vuonna 30 vuotta. Miten tähän on päädytty?

Ikanon tarina alkoi 1950-luvulla, jolloin Ikean perustaja Ingvar Kamprad perusti Ikano AB:n. Sen toiminta oli kaukana huonekalubisneksestä, sillä sen tontille kuuluivat muun muassa kiinteistöt, rahoituspalvelut sekä vakuutukset. 

Syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1988 Ikanosta tuli itsenäinen konserni, ja se on edelleen Kampradin perheen omistuksessa.

Ikano-konserni kasvoi nopeasti ja 1990-luvun alussa se rantautui muun muassa Norjaan, Tsekin tasavaltaan ja Englantiin. Vuonna 1995 Etelä-Ruotsissa avattiin ensimmäinen Ikano Bank, jonka ensimmäinen asiakas oli oikeutetusti Ingvar Kamprad. Jo silloin pidettiin kiinni maanläheisestä toimintatavasta, joka on jatkunut nykypäivään asti.

Vuonna 2004 Ikano rantautui vihdoin Suomeenkin, kun Ikano Rahoitus Oy alkoi tarjota suomalaisille kuluttajarahoitusta. Viisi vuotta myöhemmin Pohjoismaiden kaikki Ikano-pankit yhdistettiin saman brändin alle Ikano Bankin sivuliikkeiksi.

Miltä Ikanon seuraavat 30 vuotta sitten näyttävät? Konsernin toimitusjohtaja Lars Thorsén näyttää mietteliäältä.

- Ikanon seuraavien 30 vuoden ennustaminen on jännittävä, mutta myös aika mahdoton tehtävä. Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti ja vaikuttaa sekä liiketoimintaan että toimintaympäristöön, hän sanoo.

- Toivon, että Ikano pitää kiinni arvoistaan ja jatkaa kasvuaan – eli tehdään sitä samaa kuin nytkin, mutta voimakkaammin ja paremmin!

Ikano Bank on digipankki, joten se seuraa tarkasti teknologian kehitystä. Uudet ratkaisut tuovat tullessaan uusia mahdollisuuksia, mutta niillä on myös kääntöpuolensa.

- Valinnanvaran ja erilaisten vaihtoehtojen lisääntyminen saattaa myös tehdä asioista entistä monimutkaisempia. Siksi meidän pitää pystyä helpottamaan asiakkaidemme elämää ja tarjoamaan heille maalaisjärkeen perustuvia ratkaisuja.

Thorsén uskoo, että kun muuttuvan maailman tarjoamat mahdollisuudet pystytään tunnistamaan ja hyödyntämään, kaikki on mahdollista.

- Kuten perustajamme Ingvar Kamprad sanoi: “Most things still remain to be done. A glorious future!”

Lue lisää Ikanon merkkipaaluista