Liikunnasta mielen ja kehon huolenpitoa koronatilanteenkin keskellä

Ikano Bankin maajohtaja Miia Heliön pääasia on liikunta: Hän huoltaa treenillä päätä, ei niinkään kroppaa – joskin hyvinvoiva keho tulee liikkuessa kaupanpäällisenä.

Säännöllinen liikunta tasapainottaa työn hektisyyttä ja rauhoittaa mieltä stressaavassa maailmantilanteessa. Mieli voi levätä hetken juuri siinä missä on.

– Ihailen esimerkiksi höyryn nousemista altaasta tai kevään ensimmäisiä hiirenkorvia. Uima-altaassa tai lenkkipolulla on helppo pysähtyä yksityiskohtiin ja löytää yhteys omiin henkilökohtaisiin ajatuksiin. Silloin on helppo nähdä ympärillä kaikki hyvä, Miia kuvailee.

Nyt uima-altaaseen ei pääse ja koronatilanne mietityttää jokaista. Siksi kyky rauhoittaa mieli on tullut näinä aikoina erityisen tärkeäksi. Monella on entistä enemmän aikaa, mikä Miian mukaan kannattaa ehdottomasti käyttää liikuntaan. Miia liikkuukin aina kun vain voi. Treenikertoja kertyy 20-30 kuukaudessa – vaikka luulisi, että vaativa työ varastaa kaiken ylimääräisen energian.

– Hoidan liikunnalla myös mielenterveyttäni. Siksi on selviö, että lähden liikkumaan aina kun mahdollista.

Miian voi löytää lenkkipoluilta, pyöräilemästä, suunnistamasta tai talvisin hiihtämästä. Nyt koronan vuoksi spinning-tunnit ja uimahallit ovat jääneet odottamaan turvallisempia aikoja, mutta normaalisti Miian hikipisaroita vuodatetaan säännöllisesti myös siellä.  Tilaisuus liikkumiseen löytyy aina – myös koronan keskellä. Luonnossa juostessaan voi puhelimessa hoidella myös ystävyyssuhteita ja purkaa päätä mieltä painavista asioista.

Toisinaan mieli ja keho tarvitsevat rankempaakin rasitusta. Ahdistus ja satunnainen angsti hälvenee, kun juoksee tai pyöräilee niin, että vähän sattuu. Silloin vapautuu enemmän endorfiinejä ja mielihyvän tunne voimistuu. Ärsytykset jäävät tienvarteen ja lenkiltä takaisin palaa tyytyväinen tyyppi.

– Käyn monesti 8-10 kilometrin lenkillä jo aamulla kuuden kieppeillä. Juoksu virkistää ja saa aikaan hyvän olon koko päiväksi. Lenkillä mieli vapautuu ja ajatukset saavat virrata vapaasti, Miia kertoo.

Normaalisti maajohtajan työhön kuuluu paljon matkustamista. Miia hyppää lentokoneeseen jopa parikin kertaa viikossa ja matkustaa kokouksiin tapaamaan Pohjoismaihin levittäytynyttä tiimiään. Matkalaukkuun sujahtavat aina myös lenkkarit tai pyöräilykengät. Joskus lenkille ehtii juuri ennen lentoakin, jos työt saadaan purkkiin hyvissä ajoin.

– Vaikka liikunta ei mene työn tai perheen edelle, ”aina, kun pääsen” -harjoittelumetodilla saa hyviä tuloksia aikaan, Miia muistuttaa.

Liikaa ei kuitenkaan kannata Miiankaan mielestä itsestään repiä. Joskus raskas tahti verottaa ja elämän kokonaiskuormitusta kannattaa kuunnella.

– Kehoa ja mieltä huoltaa myös venyttely TV:tä katsellen tai rento höpöttely kollegoiden tai ystävien kanssa - vaikka videon välityksellä.

Miian vinkkejä:

– Tärkeintä on löytää laji, josta tykkää, ja valita aika, jolloin sitä harrastaa.
– Sisätyön vastapainoksi - erityisesti jos teet töitä kotona - kannattaa lähteä ulos liikkumaan. Vaihtelevat maisemat auttavat karistamaan pään ja kehon jumeja.
– Tee töitä myös seisten ja venyttele aina kuin voit