Liising lennätti apteekkibisnestä vaikeasta vuodesta huolimatta

Apteekkari Minna Collin oli reilu vuosi sitten kiperässä paikassa. Vehkojan apteekki Hyvinkäällä oli avaamista vaille valmis, kalusteet olivat jo tilattu ja hankittu, mutta niiden rahoitus puuttui.

– Apteekki avattiin jo joulukuussa 2019, mutta kalusteiden rahoitus hoitui vasta vuoden 2020 alussa, kun yhteistyökumppaniksi löytyi Ikano Bank, Collin kertoo.

Rahoituspäätös saatiin nopeasti ja apteekkibisneksen rakentaminen Hyvinkään sairaalan läheisyyteen ja ruokakaupan kupeeseen saattoi alkaa hyvillä mielin.

– Yrityksen perustaminen on yrittäjälle vaativaa aikaa. Hankintoja on pakko tehdä kerralla paljon. Jos en olisi hankkinut yritykseeni liisingillä kalusteita ja lääkkeiden keräilyä helpottavaa robottia, olisin joutunut ottamaan kerralla satoja tuhansia enemmän lainaa. Nyt maksut jakaantuvat pienin erin pidemmälle ajalle. Leasing on suurta lainaa stressittömämpi ratkaisu.

Koronapandemia säikäytti myös apteekkibisnestä

Koronapandemia on vaikuttanut apteekkeihin eri tavoin. Erityisesti kauppakeskusten ja työmatkaliikenteen varsien apteekit ovat menettäneet asiakkaita.

– Meillä sijainti sairaalan ja päivittäistavarakaupan läheisyydessä oli edullinen liiketoiminnan käynnistymiselle. Toki koronatilanne alkuun säikäytti, Collin avaa.

Asiakkaat ovat löytäneet Vehkojan apteekin hyvin. Lääkkeiden saatavuus tuotti koronavuonna apteekille ongelmia, mutta ennakoimalla ja huolellisella suunnittelulla on pystytty pitämään hyllyt tilanteiden tasalla. Lisäksi apteekin turvallisuus ja väljyys on ollut koronavuonna tärkeä tekijä.

– Myös tarjoamamme kotiinkuljetuspalvelu on koettu asiakkaiden mielestä erittäin hyväksi palveluksi. Asiakas voi soittaa ja tilata puhelimitse tarvitsemansa lääkkeet ja me toimitamme ne asiakkaan kotiovelle.

Vehkojan apteekin liiketoimintastrategiana on olla Hyvinkään alueen palvelukonseptiltaan paras apteekki. Tällä hetkellä sitä kohti ollaan vauhdilla menossa.

Apteekin viihtyisyys ja turvallisuus luo luottamusta

Vehkojan apteekki on Collinin toinen alusta asti perustettu apteekkiyritys. Ensimmäisen apteekkiluvan hän sai Kotkaan, jossa hän pyöritti liiketoimintaa reilut kuusi vuotta. Muun muassa pitkä työmatka sai Collinin hakemaan uutta apteekkilupaa.

– Olen pitänyt siitä, että saan perustaa ihan omanlaisen apteekin alusta saakka. Moni ostaa jo valmiin apteekin kalusteineen ja lääkevarastoineen, ja usein apteekissa jo työskennellyt henkilöstökin tulee kyydissä. Minä haluan, että apteekkini on minun näköiseni, persoonani saa tulla esiin värimaailmoissa ja sisustuksessa.

Myös asiakkaat toivovat apteekeilta ja muilta liiketiloilta turvallisuutta, puhtautta ja raikkautta. Siksi leasatut kalusteet ovat liiketiloihin hyvä ratkaisu. Sopimuskauden päätteeksi kalusteet ja liiketilan ilme voidaan uusia ja ylläpitää näin jatkuvasti freesiä ilmettä. Kalusteet voidaan myös sopimustyypistä riippuen lunastaa itselle, jos ne ovat edelleen hyväkuntoisia, silmää miellyttäviä sekä toimintaan sopivia.

Leasing-rahoitusvaihtoehto vähentää aloittavan yrittäjän stressiä

– Yhteistyö Ikano Bankin kanssa on ollut helppoa ja leasingista rahoitusvaihtoehtona minulla on vain hyvää sanottavaa. On huojentavaa, että budjettia voi suunnitella pitkällä tähtäimellä, napauttaa vain laskun maksuun ja yhtäkkiä huomaakin, että sopimushan on jo lopuillaan, Collin sanoo.

Collin aikoo jatkossakin harkita hankintoihinsa leasingia ja suosittelee sitä erityisesti aloittaville yrittäjille:

– Yrittäjyys vaatii paljon huimapäistä uskoa ja itsensä likoon laittamista monella saralla. Uskallusta ja rohkeutta vaaditaan niin paljon, että on huojentavaa, jos jossain kohdassa voi hallita ja jopa vähentää riskiä. Siksi leasing on hyvä vaihtoehto.