Perheyhtiö Aulis Lundell Oy ampaisi kiertotaloudella maineeseen rakennusteollisuudessa


Viime kesän asuntomessujen supertähti lohjalainen Aulis Lundell Oy kiilasi kiertotaloudella rakennusteollisuuden puhutuimmaksi aiheeksi. Lohjanjärven rannalla sijaitseva Pyörre-talo on hiilineutraalin rakentamisen ja kiertotalouden innovatiivinen tutkimusareena, josta on esimerkiksi myös isommille rakennusyhtiöille.

Teräkseen perustuvia rakennustuotteita valmistava perheyritys Aulis Lundell nosti rakentamisen kiertotalouden viime kesän Lohjan Asuntomessujen puheenaiheeksi. Lundellin terästä lukuisin tavoin hyödyntävä, pyöreä Pyörre-talo vei rakentamisen kiertotalouden pidemmälle kuin yksikään yritys ennen. Innovatiivinen perheyhtiö ravisutti yleistä ajattelua siitä, kuinka paljon talosta voi olla kierrätettävää, kierrätettyä ja uusiutuvaa materiaalia, ja avasi suurelle yleisölle teräksen kierrätyspotentiaalia. Monelle entuudestaan tuntematon yhtiö nousi messujen dominoijaksi.

– Rakentamisen kiertotalous oli vielä vuonna 2019 lapsenkengissä, vaikka rakennustuotteiden valmistuksessa ja käytön aikana syntyy huomattavia päästöjä. Halusimme osoittaa Pyörre-talolla ammattilaisille ja rakentamisesta kiinnostuneille, kuinka suuret mahdollisuudet kiertotaloudella ja teräksellä on rakentamisessa: rakennusmateriaalina teräs on ainoa 100-prosenttisesti kierrätettävä raaka-aine, sanoo Aulis Lundell Oy:n hallituksen puheenjohtaja Leena Lundell.

Yhtiö profiloituu nyt alan johtavaksi kiertotalouden osaajaksi

Aulis Lundell Oy on erikoistunut rullausmuoviteknologialla valmistettuihin teräsprofiileihin, kevytrakennejärjestelmiin sekä jatkojalostettujen tuotteiden kuten elementtien valmistukseen. Yksityinen perheyritys, joka on toiminut rakentamisen alalla jo vuodesta 1980. Nyt yhtiö profiloituu alan johtavaksi kiertotalouden osaajaksi.

– Painolla mitattuna Pyörre-talon materiaaleista lähes 40 prosenttia on joko kierrätettäviä tai uusiutuvia. Kierrätettäviä ovat muun muassa teräsrakenteet ja teräspohjaiset rakennuselementit ja uusiutuvaa puiset kattorakenteet. Pyörre-talo opetti, että kierrätettyjen materiaalien kanssa voidaan tulevaisuudessa mennä vieläkin pidemmälle, Leena Lundell toteaa.

Lundell kertoo, että Pyörteen hiilijalanjälki jää alle 15 kgCO2e/m2 ja hiilikädenjälki nousee lähes -12 kgCO2e/m2 saakka. Talo saavutti tavoitteensa kiertotalouden soveltamisessa ja kaikista alueen taloista Pyörre-talo sai ensimmäisen kunniamaininnan Vihreä teko -kilpailussa.

– Pyörteessä monet tavoitteet, ajatukset ja intressit täydentävät toisiaan. Tuloksena on erittäin moderni ja ajaton, kaiken kiertokulkua symboloiva teräsrakenteinen talo. Lohjanjärven rannan Ikiaikainen järvimaisema täydentää ajatuskulun.

Pyörre-talo herätti mielenkiintoa heti rakennuksen suunnitteluvaiheessa ja kiinnostus vain kasvoi asuntomessujen aikana. Kymmenet mediat, bloggarit ja viestijät nimesivät Pyörteen messujen must-kohteeksi ja kiertotaloudesta tuli messujen ykkösteema. Juttuja, joissa Aulis Lundell Oy mainittiin, oli mediassa toista sataa ja yhtiön verkkosivujen käyntimäärä sekä somenäkyvyys kasvoi merkittävästi. Yrityksen liikevaihto kasvoi vuonna 2021 lähes 50 prosenttia ja verkkokaupan myynti messujen aikana jopa 80 prosenttia.

Etätyötrendiin kehitetty moduulitalo esitellään Naantalin asuntomessuilla

– Halusimme esitellä Pyörre-talon kautta yhtiömme 40 vuoden aikana karttunutta tuotekehitysosaamista. Lisäksi tavoitteenamme oli saada näkyvyyttä ja tunnettuutta innovatiivisena rakennustuotevalmistajana, joka tuo rakentamisen kiertotalouteen todellisia ja merkittäviä ratkaisuja. Tietenkin halusimme kasvattaa myös rakennustuotteidemme myyntiä. Näissä onnistuimme, Lundell kertoo.

Pyörre-talon kautta ammattilaisille ja kuluttajille piirtyi kuva siitä, että teräs sopii erinomaisesti muotoiltavana ja mittatarkkana ja 100-prosenttisesti kierrätettävänä materiaalina kunnianhimoisen arkkitehtuurin ja kestävän rakentamisen raaka-aineeksi.

– Rakennustuoteteollisuus on kehittyvä ala, joka pystyy parantamaan suoritustaan kiertotaloudessa. Pienikin yritys voi tehdä suuria asioita, kun uskaltaa innovoida rohkeasti uutta. Tämän kesän asuntomessuilla esittelemme teräkseen perustuvan ja upeasti sisustettavan moduulitalon, joka sopii lisä- ja täydennysrakentamiseen, loma-asunnoksi, omakotitaloksi tai rivitaloksi. Se on talotekniikkaa myöten heti valmis käyttöön ja helposti siirrettävä, Leena Lundell sanoo.