Näin säästät lyhyellä tähtäimellä

Kevättä ja kesää odotellessa on mukava suunnitella vaikkapa lyhyttä lomareissua. Jos jouluostokset ovat tyhjentäneet budjettia liikaa, miten reissurahaa saisi säästettyä mahdollisimman nopeasti?

Säästämisestä puhutaan useimmiten pitkäjänteisenä, tavoitteellisena puuhana. Joskus eteen voi kuitenkin tulla tilanne, että rahaa pitäisi saada säästettyä lyhyemmällä tähtäimellä esimerkiksi lomareissua tai uutta puhelinta varten. Kun mielessä on jokin selkeä tavoite, säästäminen saattaa tuntua helpommalta.

- Lyhyenkin tähtäimen säästäminen on ihan ok. Samalla kannattaa kuitenkin huolehtia siitä, että säästää mahdollisuuksien mukaan myös pitkällä aikavälillä, toteaa analyytikko Jari Haapasalmi Ikano Bankista.

Ensimmäinen askel säästämisessä on miettiä, millainen summa olisi tarkoitus saada kokoon. Seuraavaksi kannattaa laskea sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, mikä on se summa, joka voidaan jättää kuluttamatta ja laittaa säästöön.

- Nettokeskipalkka Suomessa lienee noin 2000 euroa kuukaudessa. Riippuen talouden koosta noin puolet summasta menee vuokraan tai lainan lyhennyksiin. Uskoakseni jokaisen palkansaajan tulisi pystyä 50-200€ kuukausisäästöihin. Säästösumman suuruus riippuu paljon kuitenkin tilanteesta. Tästä voidaan vähentää vielä jokin summa turvamarginaaliksi, sillä eteen saattaa osua myös yllättäviä menoja.

Nipistä ostoksista
 
Helpoin tapa saada ylimääräistä säästöön on nipistää talouden perusmenoista. Arkirutiineihin saattaa kuulua pieniä kulueriä, joista kertyy kuin huomaamatta isompia summia kuukauden aikana.
 
- Kun valitsee oikean kaupparyhmän, voi säästä yllättävän paljonkin – etenkin, jos halvempi kauppa on työ- tai opiskelumatkan varrella. Harva ymmärtää, että esimerkiksi kymmenien senttien kilohintasäästö tuoteryhmittäin säästää kumulatiivisesti paljon. Lähikauppa ei ole aina se paras vaihtoehto, Haapasalmi muistuttaa.
 
Ostoksista kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä myös kirpputoreilla, joista saattaa löytyä hyvinkin edullisesti esimerkiksi vaatteita tai harrastusvälineitä. Samalla voi viedä myyntiin omia vaatteita ja tavaroita, joille ei enää ole käyttöä. Ostamisen sijaan kannattaa harkita myös yhteiskäyttöä: esimerkiksi monet kirjastot tarjoavat lainaan niin verenpainemittareita kuin iskuporakoneitakin, jolloin niitä ei tarvitse ostaa itse.
 
Myös muita menoja kannattaa tarkkailla. Voisiko esimerkiksi puhelin-, netti- ja sähköliittymien sekä vakuutuksien hintoja saada hilattua alemmas kilpailuttamalla?

Muistilista

- Laske päiväkohtainen budjetti

- Valitse ruokakauppa hintojen eikä sijainnin perusteella

- Kierrätä ja osta ja myy kirpputoreilla

- Lainaa tai vuokraa ostamisen sijaan

- Kilpailuta puhelin-, netti- ja sähköliittymä ja vakuutukset