Myyntipäällikkö Toni Karjalainen: ”Ikano Bankissa työtä tehdään vakavasti, mutta ei vakavana”

”Hyväntuulinen savolainen, joka solahtaa kalana veteen tilanteeseen kuin tilanteeseen.” - Näin voisi kuvailla Ikano Bankin pieksämäkeläislähtöistä myyntipäällikköä Toni Karjalaista. Häntä on kehuttu myös loistavaksi myyjäksi.

– Uskon, että hyvän myyjän tekee aito halu asettua toisen ihmisen saappaisiin, olivat ne sitten myyjäliikkeen tai loppuasiakkaan. Myös tilannetaju ja positiivinen lähestyminen on tärkeää kaikissa vuorovaikutustilanteissa, Toni sanoo.

Tonin mielestä tilanteisiin sopeutuminen ja välittömyys ovat myyntipäällikölle ensisijaisen tärkeitä ominaisuuksia:

– On eri asia, jutteleeko leasing-rahoituksesta kaverin kanssa, jolla on kädet kuorma-auton moottorirasvassa vai henkilön, joka hoitaa vaikkapa suuren yrityksen johtotehtäviä – ihmisläheisyys on kuitenkin tärkeintä. 

Kuorma-autoja, röntgeniä ja trendijääkaappeja

Tonin asiakaskunnan tuotteet koostuvat raskaista kuljetuskalustoista sairaalalaitteisiin eli toisin sanoen kuorma-autoista röntgeniin – ja kaikkeen siltä väliltä. Keväällä hän on hoitanut myös muun muassa trendikkäiden Smeg-jääkaappien leasing-rahoitusta.

– Koska toimintaympäristö on näin laaja, jokaiseen toimialaan ei voi suurennuslasin kanssa perehtyä. Pidän silti laveasta perspektiivistä, jonka tässä työssä saan. En pääse sammaloitumaan, kun päivät ja työnsisältö vaihtelevat paljon, Toni hymyilee.

Ikanolaisten tuotetietoutta arvostetaan asiakkaiden keskuudessa. Rahoitusprosessissa sitä tarvitaan, jotta tuotteiden kohdevakuudet, jälleenmyyntiarvo ja jälkimarkkinointimahdollisuudet ymmärretään kattavasti.

– Leasingsopimus tehdään aina järkevällä tavalla eli pohdimme tarkkaan, että luottoaika ja jäännösarvo ovat asiakkaan tarpeen näkökulmasta ja myös rahoitettavan kohteen kannalta sopivia.

Ikanossa asiakaspalvelun eturintamaan

Pankkitoimialalta Tonilla on vankka kokemus. Hän hyppäsi Ikanon kelkkaan OP:n yritysmyyntisektorilta viime vuoden marraskuussa. OP:lla Tonilla on takanaan miltei kymmenvuotinen ura.

– Ikanossa minua viehätti pääsy lähemmäksi asiakasrajapintaa. Yrityspankin rahoitusasiantuntijana jäin kauemmaksi asiakkaista, vaikka sainkin arvokasta kokemusta leasing- ja investointirahoituksesta sekä rahoitussopimusten elinkaaren hallinnasta, riskikartoituksista ja sopimusten juridiikasta. 

Toni todella nauttii asiakaspalvelusta. Hän työskenteli koko opiskeluaikansa illat ja viikonloput Anttila-tavaratalossa, ja nyt Ikanolla parasta kaikessa ovat pidemmät ja syvemmät asiakassuhteet. 

– Pidän siitä, että saan olla läsnä asiakkaiden kanssa. Olen enemmän face to face -ihminen eli minusta on luontevampaa toimia, kun äänelle on fyysisesti nähtävillä kasvot ja olemus, Toni kertoo. 

Aurinkoa ja rantaelämää ympäri vuoden 

Tonin työ tulee joskus iltamyöhäänkin puhelimeen tai meileihin, mutta se ei haittaa – työn joustavuus toimii nimittäin myös toiseen suuntaan. Työ on joskus kiireistä ja palloja ilmassa monta samaan aikaan. Vapaa-ajalla palloja on kuitenkin ilmassa vain yksi:

– Harrastan rantalentopalloa ympäri vuoden. Kesällä pallotellaan Hietaniemen uimarannalla ja talvella joko Salmisaaressa tai Triplassa. Rantalentis on harrastus, jossa ei voi keskittyä kuin yhteen palloon – työasiat ja kaikki arjen asiat unohtuvat. Talvisin jokaviikkoinen hiekkatuokio on myös hauska kontrasti, jos ulkona on pakkasta ja sisällä heitetään paidat pois ja painetaan varpaat santaan.

Ehkä tämä aurinkoinen harrastus onkin kivan työn ohella Tonin hyväntuulisuuden salaisuus.

Tonin top 3 Ikanossa

  1. Ikanossa annetaan vastuuta ja luotetaan, että hommat hoidetaan hyvin – ja niin myös tapahtuu.
  2. Asioita tehdään asiantuntevasti, mutta ilolla.
  3. Työ on joustavaa, mikä antaa mahdollisuuden vaikuttaa oman työpäivän sisältöön ja aikatauluihin.