Historiamme

Kaikki alkoi Smoolannista

Ikano Bank AB kuuluu Ikano Ryhmään, jonka juuret ovat Etelä-Ruotsissa, Smoolannin Älmhultissa. Niissä maisemissa Ingvar Kamprad perusti IKEA-konsernin 1940-luvulla. Nuori Kamprad sovelsi liiketoimintaan Smoolannissa oppimiaan asioita – ahkeruutta, säästäväisyyttä, innovatiivisuutta sekä mutkatonta ja käytännöllistä lähestymistapaa ongelmanratkaisuun. Asioiden tekeminen eri tavalla kuin perinteisessä kalusteteollisuudessa oli välttämättömyys.

Kolme veljestä

Ingvar Kamprad sai kolme poikaa - Peterin, Jonaksen ja Mathiaksen. Pojat seurasivat isänsä ahkeraa työntekoa ja tekivät jo lapsina tärkeän lupauksen: "Isä, me kolme olemme puhuneet tästä asiasta. Säälimme sinua, koska sinulla on niin paljon tekemistä. Olemme päättäneet, että kun meistä tulee isoja, autamme sinua." 

1950-luvulla Kamprad alkoi perustaa IKEA-huonekalubisneksen rinnalle itse omistamiaan yrityksiä. Tarkoituksena oli usein sopeutua markkinoille ja joskus keksiä muita keinoja toimituskiellon kiertämiseksi. Näiden yhtiöiden ansiosta perustaja saattoi kartuttaa varallisuutta, joka oli erillään IKEA-liiketoiminnasta. Näistä "rönsyistä" syntyi Ikano, josta tuli vuonna 1988 itsenäinen konserni, Kampradin poikien oma maailma. Ikano Ryhmä on edelleen Kampradin perheen omistuksessa.