VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Back

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Back

Parhaat maksutavat lomareissulla

Kesäloma ja lomareissut ovat monella edessä. Siitä ei ole vielä hirveästi aikaa, kun matkalle lähtiessä piti yrittää ennakoida, paljonko rahaa kuluu, ja käydä vaihtamassa sopiva summa käteistä. Nykyään tarjolla on huomattavasti enemmän maksutapoja, mutta mikä niistä olisi kätevin reissussa?

Ikano Bankin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset maksavat ostoksensa mieluiten pankki- tai luottokortilla tai käteisellä. Nykyisin käytössä olevia maksutapoja ei juurikaan haluta muuttaa.

Luottokortti on hyvä maksuväline jo matkavarauksenkin maksamiseen. Asiakas saa suojaa lainsäädännönkin puolesta, jos esimerkiksi matkanjärjestäjä ajautuu konkurssiin ja matka peruuntuu. Ennen reissua kannattaa kuitenkin tarkistaa, millaisia asetuksia ja rajoituksia luottokortin käytölle on.

- Kortille voi asettaa maarajauksen eli geoblockin, jonka avulla voi estää kortin käytön itse määritellyllä alueella Suomen ulkopuolella. On hyvä tarkistaa, että rajaus ei koske kohdemaata. Asiakas voi myös itse määritellä kortille vuorokausikohtaisen rajan käteisnostoille, varmennettaville korttiostoille ja verkkomaksuille, kertoo kuluttajaliiketoiminnasta vastaava Anna-Leena Hakuli Ikano Bankista.

Ulkomailla toimii myös lähimaksu, jos maksupäätteessä on lähimaksun kaarisymboli. Kortilla maksamisesta ei tule lisäkuluja Suomessa maksamiseen verrattuna.

Mobiilimaksusovellukset yleistyvät koko ajan ja Ikanon tutkimuksen mukaan ne ovat ainoa maksutapa, jonka suomalaiset arvioivat kasvavan tulevaisuudessa. Jos aikoo reissussa maksaa mobiilisovelluksella, kannattaa varmistaa pari asiaa.

- Muissa pohjoismaissa ollaan Suomea edellä mobiilimaksusovellusten käytössä. Kaikissa paikoissa sillä ei kuitenkaan pysty maksamaan. Kannattaa myös muistaa, että puhelinoperaattorit veloittavat dataliikenteestä ulkomailla.

Riippumatta siitä, mikä maksutapa on itselle mieluisin, kannattaa varautua siihen, että pystyy tarvittaessa maksamaan useammalla kuin yhdellä tavalla. Mukana on hyvä olla pieni summa käteistä ja toinen maksukortti. Maksuvälineitä on hyvä säilyttää eri paikoissa siltä varalta, että lompakko tai laukku varastetaan. Myös kortin sulkunumero kannattaa tallentaa puhelimeen.

- Käteiselle on käyttöä maissa, joissa on vahva tippikulttuuri. Lisäksi joissain pienimmissä liikkeissä käteinen saattaa olla ainoa maksutapa, Hakuli sanoo.

Reissussa on hyvä pitää rahankäytössä terve järki päässä eikä esimerkiksi levitellä käteisnippua tai korttihaitaria näkyvillä tai roikottaa lompakkoa takataskussa. Monissa kaupungeissa taskuvarkaista on tullut varsinainen riesa, joten etenkin suosituimpien turistialueiden tungoksessa on hyvä pitää laukusta ja lompakosta huolta.