VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Back

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Back

Lomalle lompsis – viisi vinkkiä lomafiilikseen tiiviin työputken jälkeen

Vuoden arvokkain ajanjakso on käsillä, kun läppäreiden takaa siirrytään laiturinnokkiin. Aina ei ole helppoa päästä irti työstressistä ja saada kiinni lomailun letkeästä tahdista. Ikanolaiset kertovat omat vinkkinsä lomafiiliksen tavoittamiseen.

1. Ala laskea kierroksia jo töissä

Lomaan virittäytyminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen sen alkamista. Mitä paremmin on saanut työasiat järjestykseen ennen laitumille kirmaamista, sitä epätodennäköisemmin työasiat jäävät väijymään päähän loman ajaksi. Mieti myös lomalta paluuta ja listaa valmiiksi tehtävät, joihin tartut ensimmäisenä. Silloin niitä ei tarvitse miettiä lomapäivien aikana.

Viimeiselle työpäivälle ennen lomaa ei kannata enää ottaa valtavia määriä tehtäviä. Silloin on ihan ok alkaa iloisin mielin laskeutua lomatunnelmaan.

– Aloitan pöydän putsaamisen ja ennen lomaa tehtävien työasioiden listaamisen jo ainakin viikkoa ennen lomaa. Katson, mitä ehdin itse tehdä ja ne, mitä en ehdi, briiffaan lomasijaisille. Näin minulla on olo, että kaikki hoituu, vaikka itse olen poissa, sanoo myyntipäällikkö Satu Viille.

2. Vaihda maisemaa

Kun ensimmäinen loma-aamu sitten koittaa, ikanolaisten mielestä paras tapa päästä sukkelasti arjesta eroon on lähteä matkalle. Jonnekin pois kotiympyröistä – eikä haittaa, vaikkei ulkomaille nyt pääsekään.

– Minä olen maksimoinut tämän keinon. Olen monena vuonna lähtenyt reissuun suoraan töistä ja palannut takaisin sorvin ääreen lentokentältä käymättä kotona lainkaan, myyntipäällikkö Toni Karjalainen nauraa.

Samaa mieltä on markkinointipäällikkö Sofia Paltschik:

– Varaan mielelläni itselleni joogamatkan heti loman alkajaisiksi. On ihanaa kaiken hälinän ja kiireen jälkeen olla hetki itsekseen ja rauhoittua. Silloin mieli tasaantuu ja loma alkaa lempeästi.

3. Loma maistuu lomalle

Lomatunnelma syntyy myös kotinurkissa, mutta nyt, kun moni tekee työnsä kotoa käsin, on hyvä tehdä loman tullen jonkinlaisia muutoksia arjessaan. Ruoka on siihen hyvä tapa. Loma saa maistua mansikalle, jäätelölle, grilliruoalle ja hyvälle juomalle.

– Lomalla tehdään enemmän ruokaa ajan kanssa. Ruokavalinnat ovat erilaisia ja erityisempiä kuin arkena. Se on tärkeää, Viille sanoo.

4. Anna puhelimen olla

Ikanolaiset rohkaisevat sometaukoon ja ainakin työsähköpostien rajoitettuun lukemiseen. Parasta olisi, jos saisi itselleen lomasijaisen, jonka kanssa sopia yhteydenotoista vain hätätapauksissa. Silloin työasioista saisi täystauon.

– Olen tehnyt itseni kanssa sopimuksen, että katson sähköpostit kerran päivässä ja reagoin vain sellaisiin, joihin on aivan pakko, Paltschik painottaa.

5. Älä suorita, vaan tee, mitä milloinkin huvittaa

Kaikkein tärkein neuvo on kireästä piposta luopuminen. Lomalla ei ole pakko tehdä mitään, jos ei huvita. Voi puuhailla, touhuta tai vaikka remontoida, mutta pääasia on, ettei aikatauluta lomaansa turhaan.

– Lomaan ei kannata asettaa myöskään liian korkeita odotuksia. Parasta lomalla voi olla se, ettei tee mitään järkevää, Paltschik sanoo.

Viille kertoo, että heidän mökkinsä seinällä on kolumnisti ja kirjailija Roope Lipastin lausahdus, joka kiteyttää erinomaisen loman reseptin:

”Kesäloma on annettu ihmisille, jotta voi suunnitella ja miettiä, mitä kaikkea haluaa ja pitää tehdä lomalla – ja sitten jättää se kaikki tekemättä.”