Yrityskauppa pääomasijoittajan kanssa – mahdollisuus uuteen kasvuun

Onnistunut yrityskauppa oikean kumppanin kanssa voi avata kokonaan uuden luvun yritykselle tarjoten avaimet kehitykseen ja valoisaan tulevaisuuteen.
Yritysostojen avulla kasvanut Remount Oy on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Suomen korjausrakentamisalan isoimmista nimistä. Tähän mennessä 11 tytäryritystä eri puolilla maata on liittynyt osaksi Remountin yritysperhettä. Yrityskaupat ovat myös tehneet yli sadasta Remountin avainhenkilöstä konsernin omistajia. Yhtiön enemmistöomistaja on pääomasijoitusyhtiö Adelis Equity Partners.
Remountin yrityskauppatoiminnasta vastaa johtaja Iisakki Koski on perehtynyt Suomen korjausrakennusalan yrityskenttään perin pohjin. Hän on toiminut pääarkkitehtina useimmissa Remountin yrityskaupoissa, ja kaiken kaikkiaan hänellä on kokemusta noin 20 yrityskaupan toteuttamisesta eri toimialoilla.
Läpinäkyvyys, lainmukaisuus ja jatkuvuus tarkastelussa
Vuonna 2024 Suomessa toteutui 607 yrityskauppaa, ja niistä pääomasijoittajien tekemiä oli 32 prosenttia. Kun pääomasijoitusyhtiö ostaa yrityksen, tarkoituksena on yleensä kehittää sen liiketoimintaa ja kasvattaa arvoa. Kaupoissa korostuvat perusteellinen dokumentaatio ja taustojen tarkka selvitys.
– Pääomasijoittajien varat tulevat institutionaalisilta sijoittajilta kuten työeläkeyhtiöiltä, ja siksi raportointia ja varojen käyttöä koskevat velvoitteet ovat tiukkoja. Rahoitus on turvattu ja pääomasijoittajilla on kokemusta sadoista yrityskaupoista. Heidän tukensa tuo prosessiin varmuutta, Iisakki Koski valottaa.
Koski kertoo, että rakennusalan yrityksiä tarkastellaan ensisijaisesti julkisista lähteistä saatavien lukujen perusteella. Pelkkä liikevaihdon suuruus ei riitä – ostajat etsivät kannattavaa liiketoimintaa.
– On tärkeää, että kirjanpidosta näkee asiakkaat ja tulovirrat, että kulut ja tuotot on kohdistettu projekteittain ja ulkopuolinen näkee, mistä yrityksen liikevaihto ja kate syntyvät. Lisäksi varmistamme, että yritys on hoitanut liiketoimensa ja velvoitteensa lakien ja säädösten mukaisesti.
Koski muistuttaa myyntiaikeissa olevia yrityksiä laittamaan myös nettisivunsa ajan tasalle:
– Nettisivuilla on parasta kertoa selkeästi, mitä yritys oikeasti tekee ja esitellä tuoreita referenssejä viime vuosilta. Liian laveat kuvaukset voivat antaa virheellisen käsityksen ja karkottaa kiinnostuneet ostajat, Koski painottaa.
Taustaselvitysten jälkeen keskustelut voivat alkaa. Ostostrategioita on erilaisia, ja Remountilla korostuu liiketoiminnan jatkuvuus: ostetut yritykset jatkavat toimintaa entiseen tapaan, mutta saavat tukea esimerkiksi hankinnoissa ja liiketoiminnan kehittämisessä.
– Liittyessään osaksi konserniamme yritykset pääsevät osaksi suurempaa kokonaisuutta, jossa on helpompi oppia uutta, kun pääsee vertailemaan omia toimintatapoja ja prosesseja sisaryhtiöihin. Yritysten toimitusjohtajat saavat monesti ensimmäistä kertaa kollegoja, joiden kanssa sparrailla, Koski kuvailee.
Muunlaisissa strategioissa, joista seuraa fuusiota ja toimintojen yhdistämistä, aiheutuu usein enemmän työntekijöillä ja asiakkailla näkyviä muutoksia, kun logot saattavat vaihtua ja uusia politiikkoja astua voimaan.
Yrityskaupassakin inhimillinen tekijä ratkaisee
Koski korostaa, että ajoissa aloitettu valmistautuminen on myyntiä havittelevalle yritykselle a ja o. Kiireinen aikataulu, jossa myyjän pitäisi irtautua yrityksestä puolessa vuodessa, kaventaa huomattavasti potentiaalisten ostajien joukkoa.
– Ostajat odottavat usein, että yrityksen johto on sitoutunut viemään kaupan yhdessä maaliin ja jatkamaan liiketoiminnan kehittämistä myös kaupan jälkeen, Koski teroittaa.
Yrityksen arvonmääritykseen latautuu ymmärrettävästi paljon odotuksia. Kosken vinkki myyjille on konsultoida sellaisia asiantuntijoita, jotka tietävät, miten arvonmääritys juuri kyseisellä toimialalla tapahtuu sekä minkälaisilla hinnoilla kauppoja on viime vuosina toteutettu. Väärät olettamukset voivat nimittäin johtaa pettymyksiin.
Vaikka numerot, asiakirjat ja taloudellinen läpinäkyvyys ovat yrityskaupan ytimessä, inhimillisellä näkökulmalla on vähintään yhtä suuri merkitys.
– Kemioiden pitää toimia ja molempien osapuolten jakaa yhteiset arvot. On tärkeää, että kuljemme kohti samaa tavoitetta, Koski painottaa.
Yrityskauppa on usein yrittäjälle henkilökohtaisesti suuri askel – pelissä voi olla elämäntyö, niin oma kuin aikaisempien sukupolvien. Kosken kokemus on, että kiireistä etenemistä tärkeämpää on herkkyys ja luottamus.
– Nopeimmillaan kaupat ovat syntyneet muutamassa kuukaudessa, mutta joskus ensimmäisestä yhteydenotosta kauppaan voi mennä parikin vuotta. Täytyy puhua niin kuin ihminen ihmiselle ja antaa prosessille aika, jonka se vaatii.