Hiilineutraalit tulevaisuuden toimistot houkuttelevat kohtaamaan
Tulevaisuuden toimistoilta toivotaan viihtyisyyttä, persoonallisuutta, rauhaa ja turvallisuutta. Pandemian hellittäessä kohtaamisia kaivataan, mutta tiloilta odotetaan jatkossa nopeaa muuntojoustavuutta. Ikano Bank muiden mukana miettii tulevaisuuden toimitilojaan.
Jo vuosituhannen vaihteessa monitilatoimistot alkoivat vallata yritysten toimitiloja. Alettiin hakea koppikonttoreiden sijaan työnteolle erilaisia pisteitä ja paikkoja kollegan luontevaan kohtaamiseen. Työpaikoille rakennettiin pieniä neuvottelutiloja, kahvilatyyppisiä huoneita, hiljaisen työn tiloja ja rentoja nurkkauksia.
Ergonomiaan ei kiinnitetty enää huomiota ainoastaan asentamalla työtuoli oikeaan korkeuteen ja asentoon, vaan haluttiin, että työpäivän aikana saattoi vaihtaa paikkaa ja asentoa useita kertoja päivässä. Mielissä alkoi versoa ajatus siitä, että töissäkin voisi lojua sohvalla ja olla silti tehokas.
Covid-19 -pandemia toi monitilasuuntaukseen uuden haasteensa. Ihmisten määrää toimistossa alettiin valvoa ja tiloihin tuotiin suojia sekä rajattuja kulkureittejä. Kukaan ei oikeastaan tiedä vielä, millaiseen työnteon kulttuuriin palaamme, kun pandemia hellittää.
Haluavatko työntekijät takaisin toimistoon pandemian jälkeen?
Myös Ikano Bankissa on havahduttu muutokseen. Kuten monissa yrityksissä, Ikanossa pohditaan, mikä houkuttelisi työntekijät takaisin toimistolle, kun se pandemian jälkeen joskus on taas mahdollista. Vai onko heitä edes tarpeen houkutella? On vain arvoitus, mihin lukemaan etä- ja lähityön suhde tulevaisuudessa vakiintuu.
– Covid-19 on luultavasti muuttanut toimistossa työskentelyn ja etätyön suhteellista määrää lopullisesti. En usko, että rokotustenkaan jälkeen meillä palataan takaisin aikaan, jossa toimistossa työskentely olisi ensisijainen vaihtoehto, Ikano Bankin maajohtaja Miia Heliö pohtii.
Ikanossa on tehty etätöitä toki ennenkin. Kotikonttorille jäätiin kuitenkin erikseen esimiehelle ilmoittamalla ja kotiin jäätiin vain luvan kanssa.
– Nyt valmistaudumme johtoryhmässä koronan jälkeiseen aikaan ja suunnittelemme uudenlaista toimistokulttuuria.
Muuntojoustavuus trendaa tulevaisuudessa
Ikanossa iduillaan olevan ideologian mukaan eri tiimit tulisivat toimistolle eri päivinä sovitusti ja etukäteen päätetysti. Muutoin kaikki saisivat vapaasti valita työpaikallaolon ja kotona työskentelyn väliltä.– Tämä tietysti vaikuttaa myös siihen, miten paljon tarvitsemme toimitilaa tulevaisuudessa, ja siihen, millaista tulevaisuuden toimistotila olisi. Olisiko meillä yksi suuri avotila, josta toimistolle tulevat varaavat paikkansa elektronisen kalenterin mukaan, Heliö miettii.
Samaa pohtii moni muukin. OP Median artikkelissa ”Mistä palasista tulevaisuuden toimisto rakentuu?” sisustusarkkitehti Päivi Meuronen kertoo toimistojen muuntojoustavuuden olevan työympäristöjen tärkeä tulevaisuuden trendi.
”Laajentumisen ja supistumisen tarve voi vaihtua toimistoissa paljon nopeammalla syklillä kuin ennen”, Meuronen sanoo artikkelissa.
Hiilineuraali toimitila on ehdoton edellytys
Tulevaisuuden talotekniikan tulee kyetä vastaamaan muuntojoustavuuden tarpeisiin. Kalusteiden ja väliseinien helpon siirtämisen lisäksi myös sähkö- ja tietoliikenneverkkojen ja joskus jopa vesijohto- ja viemäriverkkojen helppoon muuttamiseen voi tulla tarve nopealla aikajänteellä.
Hiilineutraalit toimitilat kiinnostavat niin ikään monia. Yritysten vastuullinen toiminta kaikessa niiden tekemisessä ei ole aikoihin ollut enää koriste, vaan toiminnan edellytys. Se halutaan ottaa huomioon myös toimitiloissa. Yhä useampi haluaa varmistaa, ettei toimitilan käytöstä aiheudu ympäristöön päästöjä.
– Myös meillä tulevaisuuden toimitila tulee olemaan hiilineutraali. Muut asiat ovat vielä neuvoteltavissa, Heliö toteaa.
koti VAI KONTTORI?
– Nyt, kun kodista on tullut toimisto, olen entistä kiinnostuneempi ajatuksesta, jossa toimisto olisi ikään kuin toinen koti. Jotta ylipäätään saamme työntekijät toimistolle, toimitilan on tarjottava muutakin kuin työpöydän meluissa avokonttorissa, Heliö pohtii.Heliön mukaan Ikano Bankilla voisi olla pieni ”päätoimitila”, jossa sijaitsivat serverihuone ja muut tärkeät ei-liikuteltavat asiat kuten kopio- ja skannauslaitteet. Ideaalitilanteessa toimitilan tarjoajalla olisi useita vapaasti käyttöön otettavia tiloja eri puolilla Helsinkiä, ja miksei myös Suomea. Työntekijät voisivat valita, mihin toimitilaan menevät, varata työpisteen läheltä asiakasta, läheltä omaa kotiaan tai vaikkapa läheltä laskettelurinteitä Lapissa.
Itse tilan pitäisi Heliön mukaan olla entistä kodinomaisempi ja kodikkaampi.
– Olemme nyt tottuneet työskentelemään rauhassa ja omassa mukavassa kodissamme. Samaa rauhaa ja mukavuutta on tarjottava myös tulevassa toimitilassamme. Ihmisten pitää saada toimistolle tulemisesta muutakin kuin egonomiset työskentelymahdollisuudet ja paikan tavata työkavereita. Jotenkin pitäisi saada mukaan myös sitä, että toimitila olisi oikeasti viihtyisä, Heliö summaa.