VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Back

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Back

Hyvä ergonomia säilyttää (työ)vireen 

Työergonomia puhututtaa nyt entistäkin enemmän, kun kevät sinkosi suomalaiset etätöihin. Miten pitää itsensä terveenä ja vireessä, kun työpiste jäi toimistoon? 

– Vaihtele asentoa ja yritä pitää ryhdikäs asento. Samassa asennossa ei saa olla pitkään, vaikka olisi kuinka ergonominen työpiste tai seisomapöytä. Hyväkuntoinenkaan ihminen ei jaksa pitää samaa asentoa kovin kauaa – ihmistä ei ole tehty pysymään staattisesti paikoillaan, korostaa Mehiläisen työfysioterapeutti Johanna Eskola-Oliva.

Eskola-Oliva sanoo, että huonossakin asennossa saa välillä olla – röhnöttää sohvalla, olla hetkittäin kumartuneena työpöytää vasten tai maata jopa lattiallakin – mutta ei kovin pitkään. Hyväkin työasento on hyvä vaihtaa toiseen noin 30 minuutin välein. Robottimainen työskentely lisää kuormitusta.

Etätyö näkyy työterveysasemien vastaanotoilla. Vaikka kotona on usein helpompi vaihtaa työskentelypistettä eri paikkaan kuin toimistolla, etätyö on kiristänyt työikäisten hartioita ja tuonut selkävaivoja.

– Etätyön myötä työpäivänaikainen aktiivisuus on vähentynyt. Työmatkaliikuntaa ei tule, portaita ei tarvitse nousta tai käyskennellä käytävillä samaan tapaan kuin toimistossa. Myös kotona olisi mahdollisuus liikkua, tauottaa päivää tyhjentämällä astianpesukonetta tai hakemalla postia, mutta moni unohtuu koneen eteen tuntikausiksi. 

IKANOLAISTEN VINKIT VIREÄÄN TYÖPÄIVÄÄN

Lähes kaikissa työpaikoissa ergonomiaa pidetään tärkeänä ja sen merkitystä korostetaan. Ikano Bankissa kaikilla työntekijöillä on sähköpöydät, hyvät tuolit sekä valaistus, ja toimistoon on hankittu myös keppejä satunnaiseen keppijumppailuun. Taukojumpat ovat Ikanon arjessa tavallisia.

– Sähköpöydät ovat todella tärkeitä – niistä ei yksinkertaisesti tingitä, myyntijohtaja Joel Liski painottaa, ja kertoo hankkineensa seisomapöydän myös kotiinsa. 

Myös myynti- ja markkinointijohtaja Anna-Leena Hakuli käyttää sähköpöytää sekä töissä että kotona. Lisäksi hänellä on toimistossa jumppapallon tapainen toimistopallo, jolla hän istuen pompottelee työpöytänsä ääressä. 

– Toimistossa pyrin kävelemään mahdollisimman paljon – menen kollegan juttusille lync-viestin sijaan, enkä käytä hissiä, vaan nousen usein toimistomme 8. kerrokseen portaita pitkin. Kotona pyrähdän pikku kävelylenkin ulkona ennen aamupalaveria, ja käytän tauot ripustamalla pyykkiä. Tauon jälkeen huomaan olevani aina vähän tuotteliaampi, Hakuli mainitsee.

Johanna Eskola-Oliva vinkkaa käyttämään tauot jumppaamalla pari minuuttia joka työpäivä: 

– Verenkierron vilkastuttaminen hartioiden, pään ja niskan seudulla tekee hyvää myös aivoille. Perinteinen hiihtoliike, jossa heiluttelee käsiä vartalon sivuilla vuoron perään, tai ilmanyrkkeily kattoon, ovat hyviä liikkeitä.

Eskola-Oliva mainitsee monen toimistotyöläisen perusasennoksi orava-asennon, jossa pää painuu kumaraan sormien vilistessä näppäimistöllä. 

– Orava-asennon vastaliike on ojennusliike, jossa avataan hartiat, puristetaan lapaluut yhteen, ojennetaan niska ja selkä ja avataan kädet sivuille, Eskola-Oliva opastaa.

Fysioterapeutti vinkkaa myös monta varteenotettavaa neuvoa:

– Jos työskentelet kannettavalla tietokoneella, nosta se korokkeelle eteesi, käytä erillistä näppäimistöä sekä hiirtä, ja laita selän taakse vaikkapa pyyherulla tukemaan lannerankaa sekä selkää. Kannettavan kanssa työskennellessä on helppo vaihdella asentoja esimerkiksi istuen pöydän ääressä, seisten kannettava vaikkapa korkean lipaston päällä tai sohvalla makaillen tyynyt ylävartalon alla ja alaselän tukena. Toki asianmukainen työtuoli ja työpöytä on kannattava investointi omaan hyvinvointiin ja etätyöpiste kotonakin kannattaa laittaa kuntoon. 

– Moni vastaanotollani käyneistä olisi säästynyt ongelmilta näillä ohjeilla, Eskola-Oliva toteaa. 

ERGONOMISET TOIMISTOKALUSTEET VOI HANKKIA MYÖS LEASAAMALLA

Monella työpaikalla etätyötä on tuettu kustantamalla sähköpöytiä tai työtuoleja työntekijöille myös kotiin. Vähintään työpaikan toimistotuoleja ja lisänäyttöjä on roudailtu kotiin helpottamaan työskentelyä.

– Ikano Bank on lähtöisin Ikeasta, jolla on laaja valikoima ergonomisia työvälineitä niin toimistoon kuin kotiinkin. Ikea myy toimistokalusteita kuluttajille sekä yrityksille, ja niihin voi tutustua Ikean toimipisteissä. Valikoima ulottuu sähköpöydistä läppäritukiin ja toimistotuoleista älykkääseen valaistukseen, Ikano Bankin myyntipäällikkö Janita Huuhtanen kertoo.

Kuluttajille toimistokalusteet ovat omarahoitustuotteita (tutustu hei-lainaan ja hei-korttiin täällä); yrityksille rahoitusvaihtoehtona on myös leasing. Ikean yritysmyynniltä voi pyytää Ikano Bankin leasing-rahoitustarjouksen. 

– Etuna toimistokalusteiden leasing-rahoituksessa on se, että kalusteet voi päivittää lyhyellä aikavälillä uusiin, jos tarpeet toimistoissa muuttuvat. Leasing-aika on tyypillisesti yhdestä kolmeen vuotta. Pienellä investoinnilla voit aina hankkia päivitetyt kalusteet toimistolle tai työntekijöiden kotiin etätyöergonomiaa parantamaan, Huuhtanen sanoo

Toimistokalusteiden leasing on helppoa: Ikea tekee asiakkaan puolesta leasing-hakemuksen, jonka asiakas hyväksyy, ja jonka Ikano Bank käsittelee. Hyväksytyn luottopäätöksen jälkeen kalusteet saa heti käyttöönsä sopimuskauden ajaksi. Kun vuokrakausi päättyy, asiakas päättää, palauttaako hän kalusteet takaisin Ikealle vai haluaako hän lunastaa ne erikseen sovittavalla hinnalla.