VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Back

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Back

Luotonvalvoja tunnistaa, miten teet bisnespäätöksiä


Luotonvalvonta on pankkitoiminnan ydintehtäviä. Se on huolellista asiantuntijatyötä, mutta leasingyhtiössä se sisältää myös paljon strategista analyysiä ja ihmistuntemusta. Nimenomaan päätöksenteon osalta.

Suomessa Ikano Bankin luotonvalvonnasta vastaa Jaakko Toivonen, joka tuli taloon kuusi vuotta sitten ja on edennyt urallaan esimiesasemaan. Keskustelimme Jaakon kanssa monelta kantilta aiheesta, joka koskettaa jokaista Ikanon asiakasta ja kumppania.

Miten näet luotonvalvonnan roolin rahoitusyhtiössä?

– Teemme vastuullista työtä asiakkaan, kumppaniemme ja pankin välillä – tehtävämme on mahdollistaa investointeja järkevällä tavalla. Viranomaisten luotonmyynnin ohjeissa on etusijalla maksukyky. Näen asian niin, että maksukyvyn mukaan toteutettu rahoitus palvelee meitä kaikkia. Silloin investointi todennäköisimmin johtaa kasvuun ja onnistumisiin liiketoiminnassa, Jaakko Toivonen arvioi.

Mitä viranomaiset valvovat leasingrahoituksessa?

– Ikano Bank on ruotsalainen yritys, joten meitä säätelevät sekä Suomen että Ruotsin finanssivalvontaviranomaiset sekä EU:n European Banking Authority. Prosessimme auditoidaan joka vuosi sisäisesti ja ulkoisesti. Silloin tarkastellaan päätöksentekoa, tietojenkäsittelyä sekä sellaisia osa-aleuita, joihin on tullut tuoreita lainsäädäntömuutoksia. Valvonta lisää turvallisuutta kaikille, ja säännöt ovat täysin selkeät.

Kukaan ei synny suoraan luotonvalvojaksi. Miten Ikano perehdyttää työntekijöitään?

– Se on totta, että oppiminen on jatkuvaa. Yhtiön strategian ja toimintatapojen sekä eri ohjeistuksien jälkeen työssä oppiminen vahvistaa taitoja. Luottopäätöksiä tehdään tiimin kesken yhdessä ja ratkaisuja punnitaan huolellisesti.

– Tietoa on tarjolla paljon, ja sitä on osattava hyödyntää. Ei lakimieskään osaa lakikirjaa ulkoa, mutta tietää kyllä, mistä etsiä ratkaisua. Tähän mekin pyrimme – jatkuvasti ja aktiivisesti kehittyvään ammattitaitoon.

Mitä työstäsi ei voi oppia koulun penkillä?

Leasingrahoituksella on omat erityispiirteensä. Rahoitamme monenlaisia hankintoja, ja kohdevakuutena on hankittava kone, laite, kalusto tai muu hyödyke.

– Avainosaamistamme on osata arvioida, miten vakuuden arvo kehittyy sopimuksen aikana. Ratkaisua muun muassa optimaaliseen sopimuksen kestoon haetaan joskus neuvottelemalla kumppanin ja loppuasiakkaan välillä.

Minkälainen henkilö sopii luotonvalvonnan töihin?

Jos olet rahoituksen opiskelija tai muuten kiinnostunut alasta, kerron heti, että tämä on kasvava toimiala. Leasing kasvaa, koska omistamisesta siirrytään rahoittamiseen ja käyttämiseen.

– Tyyppinä sinun on hyvä olla rauhallinen, keskusteleva ja objektiivinen, jotta saat yhteistyön pelaamaan – ja teet päätöksiä riippumattomasti. Leasingsopimuksien kanssa opit analysoimaan tilinpäätöksiä, tunnistamaan eri toimialojen tärkeät piirteet sekä näkemään loppuasiakkaiden strategian pohjalta, millaisia investointeja heidän on viisasta tehdä.

Jotta luotonvalvoja nukkuu yönsä hyvin, tarvitaan työlle vastapainoa. Miten rentoudut?

– Harrastan paljon liikuntaa, kuten crossfitiä ja golfia. Golfissa minua miellyttää itsensä kanssa kilpaileminen – aina voi parantaa suoritustaan ja hioa yksityiskohtia. Eikä minulla ole ollut ongelmia yöunien kanssa ainakaan toistaiseksi, hymyilee Jaakko.

Kesällä hänet voi nähdä useimmin Hirsalan vaativalla kentällä hiomassa avauslyöntejä ja putteja.