VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Back

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Back

Nyt on aika digitalisoida ja monipuolistaa liiketoimintaa


Palta ry:n pääekonomisti Martti Pykäri on tuttu mies medioista ja webinaareista. Kysyimme, miten hän lukee talouden merkkejä syksyllä 2022.

Työpöydän lamppu saattaa palaa pitkään monen ekonomistin pöydällä tänä syksynä, sillä taloudellisen toimintaympäristön analyyseja päivitetään jatkuvasti. Vitsauksia on riittänyt – kahden koronavuoden, logistiikka- ja saatavuusongelmien jälkeen Venäjän aiheuttama sota laukaisi inflaatiokierteen ja energiakriisin. Voisi sanoa, että heinäsirkat tästä enää puuttuvat.

Palvelualoja edustavalla Paltalla on noin kaksi tuhatta jäsentä, joista kolme neljännestä on yrityksiä ja loput seuroja, järjestöjä ja yhdistyksiä. Etujärjestö tarkkailee talouden ilmapuntaria heidän puolestaan.

– Vuoden 2022 alussa olimme juuri pääsemässä koronavuosien rajoituksista ja rasitteista. Asiantuntija-alat olivat oppineet etätöihin ja palvelualat olivat toipumassa aukiolon palautuessa. Odotimme tältä vuodelta laaja-alaista kasvua, palveluiden ja tapahtuma-alan virkoamista sekä hyvää työllisyyskehitystä. Sota käänsi luottamusindikaattorit laskuun, Martti Pykäri toteaa.

Moni haluaa nyt kuulla, mitä merkkejä analyytikko seuraa tällaisina aikoina.

– Työkaluja on paljon, mutta seuraan itse päällimmäisenä erilaisia ennakoivia indikaattoreita, kuten yritysten ja kuluttajien luottamuslukuja – sekä tietysti euroalueen ja USA:n keskuspankkien korkopäätöksiä.

Monet palvelualat ovat riippuvaisia kuluttajista. Näillä palvelualoilla on nyt kriittistä, miten ihmiset käyttävät rahaa.

– Kuluttaminen ei pysähdy, mutta se muuttaa muotoaan. Kuluttajan kokema inflaatio on hieman alhaisempi kuin todellinen inflaatio, koska lompakkonsa päällä istuva asiakas voi muuttaa rahankäyttöään, Pykäri huomauttaa.

Moni investoi nyt digitalisaatioon ja liiketoiminnan monipuolistamiseen

Palveluyritysten investoinneista on yllättävän niukasti tietoa saatavilla. Etelärannasta katsottuna päälinjat ovat kuitenkin selvillä.

– Pandemia-aikana vähittäiskauppa investoi, ja kuluttajilla ei juuri muuta hupia ollut kuin kaupassa käynti. Satsaukset liittynevät myös kaupparyhmien väliseen konseptikilpailuun, ja se on tuottanut töitä monille alihankkijoille.

Martti Pykäri sanoo, että tulevaisuuden kilpailu käydään verkossa ja se alkaa näkyä.

– Tulevaisuuden kilpailukyvyn takia moni panostaa nyt oman liiketoimintansa digitalisoimiseen ja monipuolistamiseen. Työntekijäpulan vaivaamilla aloilla, kuten verkkokaupassa, logistiikassa ja varastoinnissa yritykset hankkivat lisää automaatiota, jotta voivat kasvattaa kapasiteettiaan ja tehokkuuttaan, hän kertoo.

Kasvua ja uusia työpaikkoja syntyy tasaisesti muun muassa ohjelmistoalalle ja digi-infraa luoviin yrityksiin. Teleoperaattoreiden, mediayritysten ja sisällöntuottajien liikevaihdot ja vienti kasvavat. Aktiivisuus heijastuu palveluntarjoajiin, jotka ovat investoinneissa mukana.

Myös alat, joilla syntyy uusia liikeideoita, luovat työtä ja kasvua.

– Odotan positiivista kehitystä erityisesti kiertotaloudesta ja resurssitehokkuudesta liiketoimintaa luoville yrityksille, Martti Pykäri sanoo.

Palta rohkaisee suomalaisia yrityksiä myös palveluiden vientiin, ja välittää tietoa kasvavista markkinoista. Alan etujärjestöt pyrkivät helpottamaan tietä maailmalle, ja siinä työtä riittää.

– Vienti vahvistaa suoraan kansantalouttamme. Kaupan esteet ovat toistaiseksi korkeammat palveluiden kuin tavaroiden viennille, joten lainsäädäntöä ja regulaatiota pitää helpottaa. Siitä huolimatta palveluyritykset aloittavat vientitoiminnan keskimäärin 2 vuotta nuorempina kuin tavaraviejät, Pykäri kannustaa.

Leasing-rahoitus vihreään siirtymään on kovassa nousussa

Kansainväliset tilanteet heiluttelevat markkinoita, mutta Ikano Bankin mukaan kasvuinvestointeja tehdään edelleen perinteikkäillä, laiteintensiivisilla toimialoilla, kuten maanrakennuksessa, logistiikassa ja valmistavassa teollisuudessa.

– Koronasta johtuneet toimitusketjujen haasteet ja saatavuusongelmat ovat hidastaneet hankintoja, joten uskomme yrityksillä olevan investointitarvetta. Odotamme näiden toimialojen osalta myös vihreän siirtymän mukaisia investointeja. Suomen ilmastossa se vaatii vielä vihreän infrastruktuurin kehittymistä, Ikano Bankin myyntijohtaja Joel Liski arvioi.

Vastuullisuus on laaja käsite, joka kattaa vihreän siirtymän, päästövähennykset ja kiertotalouden. Ne ovat olleet nousussa jo vuosia, mutta nyt näyttää siltä, että pyrkimys irti energiariippuvuudesta Venäjään on antanut lisäsysäyksen koko tälle sektorille.

– Vuoden 2022 tapahtumat ovat saaneet aikaan selkeän piristymisen markkinoilla. Se ilmenee rahoitustiedustelujen ja -kyselyiden kasvuna koskien esimerkiksi aurinkopaneeleita, sähkölatausasemia ja sähköpyöriä, Joel kertoo.

Melko konservatiivisesti toimiva yritysrahoitusala on myös uuden tehtävän edessä punnitessaan vastuullisuuden lisäksi rahoituksen rakenteellista muutosta.

– Aiemmin rahoituspäätöksiä tehtiin helposti hahmotettavan yksittäisen laitteen kohdalla, mutta nyt rahoitustarpeet sisältävät laitteen lisäksi ohjelmistoja lisensseineen, toistuvaissuoritteisia palveluita ja kertaluontoisia vakuudettomia eriä, kuten suunnittelu- ja projektikustannuksia.

– Seuraamme mielenkiinnolla uuden sivun kääntymistä, jossa yritysrahoitusala on keskeisessä asemassa, sillä ratkaisuja ja instrumentteja tällaisiin hybriditarpeisiin pitää löytyä, Joel miettii.