29 huhtikuuta 2025

MTB-Siivouspalvelu nosti kestävyyden kilpailueduksi

Mia ja Nea Backström seisovat rannalla

Vuonna 2020 mediassa julkaistiin huomiota herättänyt artikkeli siivousalan epäkohdista. Se sai perheyritys MTB-Siivouspalvelun johtokaksikon, sisarukset Mia ja Nea Backströmin ryhtymään vastaiskuun.

– Olemme kasvaneet äitimme perustamassa yrityksessä ja meille on aina ollut selvää, mikä on oikein, markkinointi- ja viestintäjohtaja Nea Backström toteaa.

MTB-Siivouspalvelun tekee yritysten toimitilasiivouksia niin toimistoissa, ravintoloissa, sairaaloissa, uimahalleissa kuin muissa erikoisosaamista vaativissa kohteissa . Yrityksen nimi sisältää lupauksen: Making Tidy Business. Toimintaa ohjaa periaate, jonka mukaan tyytyväisistä työntekijöistä seuraa tyytyväisiä asiakkaita ja parempaa liiketoimintaa.

Backströmit halusivat tehdä siivoustyöstä näkyvää ja arvostettua – työntekijät ansaitsevat asianmukaisen korvauksen ja asiakkaat laadukkaan, vastuullisen palvelun. Tulokset alkoivat näkyä nopeasti, ja vuonna 2024 MTB sai ensimmäisen sijan Suomen Parhaat Työpaikat™ 2024 -kilpailussa. Yritys palkittiin myös oman sarjansa yhdeksäntenä Euroopan Parhaat Työpaikat 2024 -listalla (Great Place To Work®).

MTB on ollut edelläkävijä myös ympäristövastuussa:

– Otimme jo kymmenen vuotta sitten käyttöön ympäristön kannalta turvalliset pesuaineet. Vuonna 2017 saimme Ekokompassi-sertifikaatin, ja vuodesta 2020 olemme olleet YK:n Global Compact –yritysvastuuverkoston jäseniä, Backström kertoo.

Palkkiorahasto kannustaa kestävyyteen ja tuottavuuteen

MTB oli alallaan ensimmäinen yritys, joka perusti henkilöstön palkkiorahaston. Ratkaisu kannustaa työntekijöitä omaksumaan työtapoja, jotka ovat sekä vastuullisia että taloudellisia.

– Ohjaamme 30 % yrityksen liikevoitosta rahastoon, jonka tuotot jaetaan henkilöstölle tasapuolisesti. Kun pidämme huolta siivouskoneista, annostelemme pesuaineet huolellisesti ja ajamme työkohteisiin kimppakyydeillä, se näkyy tuloksessa . Työntekijät tietävät, että heidän teoillaan on kytkös rahastoon ja palkkion saamiseen.

Mia ja Nea Backström ovat luoneet yritykseensä vahvan yhdessä tekemisen kulttuurin, jossa ei ole hierarkioita ja työntekijöiden ideoita kuunnellaan. MTB-akatemiassa jokainen työntekijä saa perehdytyksen mm. laatustandardeihin, ympäristövastuuseen ja turvalliseen kemikaalien käyttöön. Työntekijät tulevat useista eri kulttuureista ja puhuvat eri kieliä, joten yhteisten toimintatapojen ja standardien luomiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Ympäristövaikutusten mittaamisen ja raportoinnin käytäntöjen luominen on Nea Backströmin mukaan ollut mittava mutta tarpeellinen ponnistus.

– Meillä on asiakkaina isoja yrityksiä, joilla on ollut vaatimuksia jo kymmenen vuotta – tahti vain kiihtyy. Kannattaa aloittaa selvittämällä, mistä aiheutuu oman alan isoimmat päästöt. Meillä se on pesuaineet. On myös tärkeää tehdä toimenpiteitä, jotta on jotain, mistä kertoa.

Myös liikkuminen on merkittävä päästöjen aiheuttaja siivousalalla. MTB:lle koko ajoneuvokannan vaihtaminen sähköautoihin ja latausmahdollisuuksien järjestäminen ei ole ainakaan vielä mahdollista, mutta itselataavia hybridejä on jo kokeilussa. Lisäksi polttoainehankintojen keskittäminen on helpottanut raportointia.

Satsaukset tuottavat sitoutuneita työntekijöitä ja asiakkaita

Backström painottaa, että yritysten on tärkeää rakentaa ajoissa riittävä pohja vastuullisuustyölle. Raportointi edellyttää dataa ja tekoja, eikä kumpikaan synny hetkessä. Ei kannata tuudittautua siihen, että velvoitteet kevenisivät tulevaisuudessa.

– Ei ole merkitystä, koskeeko CSRD-raportointi pienempiä yrityksiä nyt tai myöhemmin. Suuryritykset ovat jo raportointivelvollisuuden piirissä, ja alihankintaketjun yritykset saavat samat kysymykset eteensä. Jos mitään ei ole valmiina, se on isku vasten kasvoja ja voi maksaa asiakkuuden, Backström sanoo.

Sertifiointijärjestelmät tarjoavat standardisoituja menetelmiä ja lisäävät raportoinnin luotettavuutta. Sertifikaattien vertailu kannattaa, jotta löytää sellaisen, joka sopii omalle yritykselle parhaiten.

Backström kannustaa yrityksiä tekemään matalan kynnyksen kokeiluja ja seuraamaan, mikä niiden vaikutus on. MTB:n satsaukset näkyvät paitsi palkintoina myös pitkinä työ- ja asiakassuhteina, vähäisinä sairaspoissaloina sekä sitoutumisena kestävään kehitykseen ja oppimiseen.

– Asiakkaille on mukava kertoa asioista, joita olemme tehneet. Vaikka työ on välillä haastavaa, ei pidä lannistua. Kaikki minkä tekee kestävyyden eteen, on hyvästä.

Vastuullisuus