VerifyOnComputer

WaitingForVerification PressToOpenBankId
Back

EnterPersonalIdentityNumber

VerifyOnMobile

WaitingForVerification
Back

Kasvava yritys hyötyy leasingista – Jonelec hamuaa kansainvälisille markkinoille

Tamperelainen elektroniikka- ja metalliteollisuusalan sopimusvalmistaja Jonelec Oy on kyennyt kasvattamaan liikevaihtoaan maailmassa vallitsevasta vaikeasta taloustilanteesta huolimatta. Leasing-rahoituksella hankitut kaksi työstökonetta siivittävät parhaillaan yritystä merkittäviin kasvulukemiin.

– Kun laitteita ei tarvitse ostaa, hankinnat eivät rasita yrityksemme tasetta ja käteen jäävällä rahalla teemme lisää kehitystyötä. Olemme asettaneet tähtäimeksemme kansainväliset markkinat, Jonelecin toimitusjohtaja Jouni Lahtinen sanoo.

Jonelec on 25-vuotias yritys, joka on luonut varman pohjan omalla toimialallaan. Yritys tunnetaan asiakaskohderyhmässään laajalti. Jonelecilla on asiakkaita yhdenmiehen yrityksistä, pörssiyhtiöihin ja yliopistoihin.

– Valmistamme teräksestä osia ja osakokoonpanoja valmiisiin asiakaspakkauksiin asti. Asiakaskuntaamme ovat esimerkiksi eri teknologia-alat, terveydenhuolto, ympäristötekniikan sektori sekä prosessi- ja paperiteollisuus. Tyypillinen valmistamamme tuote on vaikkapa varaosa paperiteknologian tarpeisiin. Toteutamme myös akateemisia innovaatioita tekemällä yksittäiskappaleita ja prototyyppejä. Tehtaastamme on puskenut myös esimerkiksi keihäitä olympiaurheiluun ja olympiaurheilijoille ja varustekehityksiä hiihtoliiton tarpeisiin, Lahtinen kuvailee Jonelecin laajaa tuoterepertuaaria.

INVESTOINNEILLA TEHOSTETAAN TUOTANTOA JA KASVATETAAN KILPAILUKYKYÄ

Jonelec työllistää tällä hetkellä kymmenisen henkeä. Pieni yritys pystyy toimimaan ketterästi ja asiakasta kuunnellen. Työntekijät ovat moniosaajia, jotka pystyvät käyttämään konetta kuin konetta jyrsimisestä hitsaamiseen. 

– Jos jotain ei pystytä tekemään itse, meillä on laaja pirkanmaalainen alihankinta- ja yritysverkosto, josta löytyy osaaja jokaiseen pulmaan. Olemme ylpeitä suomalaisuudesta, ja sitä pidämme valttinamme, kun käännämme nyt tulevaisuuden katseitamme kotimaan markkinoiden lisäksi myös ulkomaille.

Uudet markkinat ja kasvupyrkimykset vaativat hankintoja. Jonelec hankki keväällä kaksi työstökeskusta ja suunnittelee lähitulevaisuuteen uusia koneinvestointeja sekä toimitiloja.

– Investoinnit tehtiin, jotta voimme vastata asiakasprojekteihin entistä paremmin ja nopeammin. Haluamme olla joustava yritys, jonka toimitusajat ovat lyhyitä. Joskus jotakin varaosaa kaivataan niin lyhyellä toimitusajalla, että sitä odotetaan jopa paikan päällä, kun sitä samaan aikaan tehtaassa valmistetaan, Lahtinen hymähtää.

Keväällä hankittujen koneidenkin suhteen oli kiire. Lahtinen näki ilmoituksen tarjouksesta, joka oli voimassa enää vain kaksi päivää. Hän jätti soittopyynnön leasing-rahoituksesta Järvileasingille, josta vastattiin saman tien. Luottopäätös Ikano Bankista järjestyi yhtä nopeasti, ja Lahtinen sai koneensa ajoissa. 

– Hankinnoissamme leasing oli ja on rahoituksen suhteen ykkösvaihtoehto. Tällöin voimme ohjata kassavirtaa muuhun kehitykseen, kuten uusiin toimitiloihin, Lahtinen toteaa.

LEASINGIN HYÖDYT TUNNETAAN ENTISTÄ PAREMMIN

Lahtinen ja Järvileasingin aluepäällikkö Timo Keskinen ovat yhtä mieltä siitä, että leasingin hyödyt yritystoiminnassa tunnetaan nykyisin entistä laajemmin.

– Suomessa elää edelleen vahvempi omistamisen kulttuuri, kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Euroopassa, mutta se on väistymässä. Etenkin nuoremmat yrittäjät arvostavat omistamisen sijaan sitä, että käytössä on koko ajan laitekanta, joka vastaa liiketoiminnan alati muuttuviin tarpeisiin, Keskinen sanoo.

Autojen osuus Järvileasingin myynnistä on noin 60 prosenttia, mutta leasing-sopimuksia tehdään enenevässä määrin myös muihin yritysten tarvitsemiin hankintoihin. Etenkin korona-aikana koneiden ja laitteiden osuus kaikista leasing-sopimuksista on kasvanut. Nyt leasataan myös hyvin edullisiakin koneita, jotta yrityksen kassa saadaan turvattua.

– Leasingin hyöty on se, että hankittua konetta maksetaan siinä samalla, kun se tekee yritykselle tuottoa. Pääomaakaan ei sitoudu. Leasing on keino, jolla yritykset voivat pitää laitekantansa tuoreena, Keskinen toteaa.

IKANO BANK RAHOITTAA MYÖS KÄYTETTYJÄ KONEITA

Järvileasing on tehnyt Ikano Bankin kanssa yhteistyötä jo useamman vuoden. Luottopäätösten nopeus saa Keskiseltä kiitosta, samoin uusi mahdollisuus allekirjoittaa leasing-sopimuksia sähköisesti.

– Nopeuttaa paljon rahoitussopimuksen syntymistä, kun asiakkaan luokse ei tarvitse fyysisesti mennä. Ikanon etuna on lisäksi se, että pankki rahoittaa uusien kohteiden lisäksi myös käytettyjä kohteita. Moni yrittäjä ei ole vielä tietoinen siitä. Moni luulee, että vain uusia kohteita voi rahoittaa leasingilla.