Kestävä rahoitus: pankkien rooli ilmastotavoitteiden saavuttamisessa
Pankit eivät ole pelkästään rahoittajia, vaan ne ovat aktiivisia toimijoita kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Kansainvälisiä standardeja luodaan sekä rahoitusalan järjestöissä että valtiollisissa päätöksentekoelimissä. Ikano Bank on tiiviisti mukana yhteistyössä.
Päätökset siitä, minkälaiset yritykset ja hankkeet saavat rahoitusta, voivat keskeisesti vaikuttaa siihen, miten hyvin globaalit ilmastotavoitteet saavutetaan. Pankkialan rooli ilmastotoimessa on tukea asiakkaitaan siirtymisessä kestäviin ratkaisuihin sekä integroida ilmastoon liittyvät riskit ja mahdollisuudet pankkien toimintaan ja luotonantoon.
Ikano Bankin vastuullisuuspäällikkö Stefan Karlsson kertoo, että useat rahoituslaitokset ovat asettaneet kunnianhimoisia tavoitteita ympäristövaikutustensa vähentämiseksi ja sitoutuneet kehittämään toimintatapojaan kestävän kehityksen mukaisiksi. Yhdenmukaisia ja tieteeseen perustuvia rahoitussektorin mittareita ja standardeja luodaan kansainvälisissä foorumeissa, ja Ikano Bankin oma vastuullisuustyö seuraa tarkasti tätä kehitystä.
Kohti nettonollaa 2045
Ikano Bank on mukana ruotsalaisten pankkien yhteisessä Ruotsin pankkiliiton (Svenska Bankföreningen) sitoumuksessa, jonka tavoite on saavuttaa nettonollapäästöt vuoteen 2045 mennessä. Ikano Bankin toiminnan suurimmat ilmastovaikutukset aiheutuvat epäsuorista scope 3 -päästöistä, toisin sanoen sen asiakkaista ja sijoituksista. Karlsson kertoo, että ensimmäinen välitavoite on vähentää pankin päästöjä 50 % vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoteen 2022.
– Meidän pitää alkuun ymmärtää, mitä tavoitteiden saavuttaminen tarkalleen ottaen vaatii. Lähestymme asiaa järjestelmällisesti ja nojautuen kansainvälisesti hyväksyttyyn GHG-protokollaan ja PCAF-metodologiaan, jotka ohjaavat päästöjen laskentaa, Karlsson kertoo.
Karlssonin mukaan Pohjoismaat ovat vastuullisuustyössä pitkällä, mutta hyviä esimerkkejä löytyy myös muualta maailmasta. Global Alliance for Banking on Values (GABV) on kansainvälinen verkosto, joka koostuu yli 70 arvopohjaisesta pankista ja finanssialan toimijasta ympäri maailmaa. Kestävä rahoitus on maailmanlaajuisen pankkisektorin yhteinen haaste, ja päästöjen mittaamiseen liittyvät metodologiat kehittyvät jatkuvasti.
– Suhtaudumme asiaan hyvin vakavasti, emmekä halua arvailla. Kun alalla yhteisesti hyväksytty metodologia on olemassa, toimimme sen mukaisesti, Karlsson toteaa.
Yksi tärkeimmistä aloitteista on PCAF (Partnership for Carbon Accounting Financials), kansainvälinen yhteistyöverkosto, joka kehittää pankeille ja rahoituslaitoksille metodologeja hiilijalanjäljen laskentaan. PCAF luo avoimen ja yhdenmukaisen menetelmän rahoituksen ilmastovaikutusten arviointiin ja tukee rahoitussektorin siirtymistä kohti vähähiilistä taloutta. Ikano Bank käyttää PCAF-viitekehystä likviditeettiportfolionsa päästöjen analysointiin ja laskentaan.
– Monet pankit ovat mukana PCAFissa, ja se on erittäin hyvä foorumi, jossa saadaan kuulla eri toimijoiden näkemyksiä. Tämäntyyppinen yhteistyö on olennaista, jotta voimme yhdessä kehittää koko alan toimintatapoja, Karlsson selventää.
Eurooppalaiset standardit kestävälle rahoitukselle
Myös Euroopan pankkiviranomainen (EPV) työskentelee aktiivisesti kestävän rahoituksen edistämiseksi. EPV:n tavoitteena on luoda yhteisiä standardeja ja määrittää pankkien rooli kestävyystavoitteiden saavuttamisessa.
Karlsson kertoo odottavansa EPV:n linjauksia mielenkiinnolla:
– EPV:n kanta siihen, mikä on pankkien rooli arvoketjussa selkeyttää sitä, miten pankkien odotetaan osallistuvan vihreään siirtymään.
Ikano Bank on investoinut vihreisiin joukkolainoihin vuodesta 2017 ja kasvattanut vihreiden investointien osuutta portfoliossaan. Tavoitteemme on, että vihreiksi määriteltyjen investointien osuus likviditeettiportfoliostamme on 25 %.
Eri instituutiot ja yhteistyöelimet ovat laatineet vihreitä joukkovelkakirjalainoja koskevia standardeja. Kansainvälinen pääomamarkkinayhdistys (International Capital Markets Association, ICMA) on julkaissut vihreiden joukkolainojen periaatteet (Green Bond Principles). Myös Euroopan unionin neuvosto hyväksyi vuonna 2023 uuden Euroopan vihreän joukkolainan standardin (EuGB).
– Toivotamme tervetulleiksi standardit, joissa asetetaan selkeät vaatimukset joukkovelkakirjalainojen nimittämiseksi vihreiksi. Selkeät suuntaviivat auttavat varmistamaan, että markkinat toimivat avoimesti ja rehellisesti, ja antavat sijoittajille varmuuden siitä, että heidän rahastonsa todella tukevat kestäviä hankkeita, Karlsson sanoo.
Stefan Karlsson toteaa, että kaikista tulevaisuuden innovaatioista ja kehityskuluista ei vielä voi tietää. Oleellista on olla mukana ja toimia tiedon perusteella.
– Samalla kun otamme askelia kohti kestävämpää rahoitusta, kannustamme asiakkaitamme löytämään keinoja liittyä yhteiseen pyrkimykseen toimia kestävämmin.