Vilikkala – viheliäisestä ongelmasta uutta liiketoimintaa
Missä on ongelma, sinne syntyy myös ratkaisuja etsivää liiketoimintaa. Yksi tekstiiliteollisuuden innovaatioista on syntynyt Halikossa. Vilikkalasta kertova juttumme aloittaa kiertotalouden yrityksiä esittelevän sarjamme.
Valtaosa EU:ssa käytetyistä tekstiileistä päättää kiertonsa edelleen kaatopaikoille tai polttolaitoksiin. Suuri osa on sekakuituja, joiden erottaminen toisistaan on vaativaa ja kallista. Teknologioita ja keräysjärjestelmiä on kuitenkin alkanut kehittyä, ja nyt on nähtävissä mahdollisuuksia uudelle teollisuudelle, joka tuo kestävää kasvua Eurooppaan.
Vilikkalan tarina alkoi Halikossa vuonna 2014, kun perustajat Jari Toivonen ja Hannu Tuomola etsivät siirrettäviä kasvusäkkejä kasvihuoneeseensa. Löytyi huopa, jolla on monia hyviä ominaisuuksia kasvualustana. Nopeasti syntyi bisnesidea kasvatussäkeistä, joiden huopa oli valmistettu kierrätysmuovipulloista. Säkeistä tuli hitti.
Tuotteet valmistettiin Kiinassa, ja pandemian iskiessä tuli toimitusvaikeuksia. Urheiluseurat olivat tehneet säkeillä varainhankintaa, ja myynti lopahti. Tästä aukesi uusi mahdollisuus.
– Ymmärsimme, että nyt meillä oli sauma uudistua. Olimme oppineet kiertotaloudesta paljon ja tiesimme, että on tehokkaampaa resurssien käyttöä antaa muovipullojen kiertää pulloina kuin käyttää ne säkkeihin. Kaukana tuotettu tavara ei ollut enää haluttua, ja päätimme tuoda tuotannon Suomeen, toimitusjohtaja Jari Toivonen kertoo.
Yhteistyöllä ratkaisujen kimppuun
Paimiolainen Rester otti Vilikkalan yhteistyöehdotuksen vastaan. Resterillä on teknologia sekakuitujen avaamiseksi, ja Toivonen ja Tuomola alkoivat kehittää heidän toimittamistaan kuiduista uusia materiaaleja.
– Suomalaisilta syntyy 70 000 tonnia tekstiilijätettä vuodessa. Otimme missioksemme etsiä niille uusia käyttökohteita. Nonwoven-materiaalit tarjoavat valtavasti mahdollisuuksia sekakuitujen hyödyntämiseen erilaisissa levytuotteissa.
Vuoden 2023 alussa Toivonen ja Tuomola hankkivat laminointikoneen, jolla he ryhtyivät valmistamaan huopaa liittämällä materiaaleja yhteen lämmön ja paineen avulla. Koneella on jo valmistettu istuinalustoja, tilanjakajia ja muita innovatiivisia tuotteita, joista jokaisen värisävy kertoo materiaalin alkuperän. Halikosta lähtee myös auton penkkien, laukkujen ja kenkien materiaaleja.
– Etsimme tuotekehityskumppaneita, joiden avulla saamme tuotteille mahdollisimman korkean jalostusarvon. Esimerkiksi biopinnoitteilla on mahdollista korvata nahka kalusteissa sekä autojen ja laivojen sisustusten pinnoissa.
Vilikkala on saanut ympärilleen myös kiinnostuneita sijoittajia. Seuraava tavoite on rakentaa uusi ilmakarsta.
– Perinteisessä prosessissa jopa 40 % tekstiilikuidusta leviää pölynä ilmaan. Uuden teknologian avulla pystymme karstauksessa hyödyntämään jopa 100 % kuidusta ja tuottamaan hyvin erilaisia tuotteita aina eristemateriaaleihin asti. Poistotekstiilien lisäksi myös biokuiduissa ja sellukuiduissa on potentiaalia. Testien ja laskelmien jälkeen olemme siinä vaiheessa, että etsimme sijoittajia, jotta saamme uuden linjan pystyyn.
Toivonen kertoo, että tapa, jolla he suunnittelevat hyödyntävänsä sekakuituja, on Suomessa täysin uudenlainen. Hän korostaa yhteistyökumppanien merkitystä. Lindström ja Suur-Seudun Osuuskauppa ovat toimittaneet käytöstä poistettuja työvaatteita ja Rester on avannut niiden kuidut. Tilanjakajat syntyivät yhteistyössä kalustevalmistajien kanssa. Rester pystyy toimittamaan myös jatkuvia materiaalivirtoja, joita tarvitaan akustiikka- ja eristemateriaalien valmistukseen.
Tavoitteena viedä kotimainen innovaatio ulkomaille
Vilikkalan tähtäin on kasainvälisillä markkinoilla. Kasvua tukee EU:n kiertotaloustavoitteet ja niiden saavuttamiseksi tehty kestäviä tekstiilejä koskeva strategia.
– Sääntely on vielä kesken, mutta lupaavinta on jätepuitedirektiivi ja sen tuottajavastuu, joiden mukaan kaikkien yritysten, jotka tuovat markkinoille tekstiilituotteita, on osallistuttava tekstiilien talteen ottamiseen.
Toivonen arvioi, että kiertotalousajattelu lisääntyy myös julkisissa hankinnoissa. Lisäksi monissa yrityksissä mietitään kestäviä tilaratkaisuja.
– Vanhoissa toimistokalusteissa on paljon hyödynnettävää. Me voimme ottaa vastaan väliseinien kankaat, avata kuidut, jauhaa ne komposiittimateriaaliksi ja käyttää uusissa huonekaluissa.
Vaatimukset ovat korkealla. Tuotteiden pitää olla yhtä kestäviä kuin neitseellisestä materiaalista valmistettujen. Vilikkalan periaate on ottaa vastaan vain sellaisia tekstiilejä, joiden resurssille ei löydy tehokkaampia hyödyntämisen keinoja. Haasteet eivät pelota.
– Uudet tuotantotavat vaativat kekseliäisyyttä ja uudenlaista logistiikkaa. Pohjoismaiset yritykset, joilla on tekstiiliongelma, voivat lähettää ne meille käsittelyyn.