Leasing-sopimus yrityksille: mitä kannattaa huomioida?
Mitkä ovat leasing-sopimuksen tärkeimmät asiat ja miten valita yritykselle sopivin ratkaisu? Leasing on yhä suositumpi rahoitusmuoto yritysten investointeihin, ja yhä useampi kohde on mahdollista rahoittaa leasingillä. Ajoneuvojen ja koneiden lisäksi leasingillä hankintaan nykyään mm. IT-laitteita, aurinkovoimaloita, kauneus- ja hyvinvointialan laitteita, toimistokalusteita, kahvikoneita sekä ravintolakeittiöiden laitteita.
Ikano Bankin myyntipäällikkö Janita Huuhtanen kertoo, minkälaisista asioita leasing-sopimukseen kirjataan ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Leasing-sopimuksen kustannukset ja kulut
Leasing-sopimuksen kulut koostuvat korosta, kuukausivuokrasta ja käsittelykulusta sekä alkuvaiheen kuluista, joita ovat perustamispalkkio sekä mahdollinen käsiraha ja päivävuokra.
Janita kertoo, että käsirahan tarve ja suuruus riippuu kohteesta ja asiakasyrityksestä, mutta yleensä Ikanon sopimukset tehdään ilman käsirahaa, mikä helpottaa alkuinvestointeja. Korko on Ikanon leasing-asiakkailla aina kiinteä, joten kuukausivuokra pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Tämä tekee budjetoinnista helppoa ja kuluista ennustettavia.
Päivävuokrat herättävät asiakkaissa usein kysymyksiä. Jos päivävuokria tulee, ne ovat kertaluonteinen kulu:
“Päivävuokra tarkoittaa vuokraa siltä ajalta, kun kohde on jo asiakkaalla, mutta leasing-sopimus ei ole vielä voimassa. Päivävuokrien suuruuden ja määrän voimme laskea siinä vaiheessa, kun tiedämme, milloin asiakas vastaanottaa kohteen ja hyväksyy toimituksen. Kun asiakas kilpailuttaa leasing-tarjouksia, hänen kannattaa kysyä rahoittajilta, miten päivävuokrat määräytyvät ja onko niitä huomioitu tarjouksella”, Janita neuvoo.
Lisäksi leasing-sopimukseen voidaan sisällyttää huoltoja tai muita myyjäliikkeen tarjoamia palveluita.
“Myyjäliike voi pyytää meitä lisäämään sopimukseen asiakkaan toivomia palveluita, tai asiakas voi itse pyytää niitä myyjäliikkeeltä. Sitä kautta palvelut tulevat huomioiduiksi leasing-sopimuksessa."
Jäännösarvo ja sopimuskauden pituus
Leasing-sopimuksesta selviää myös kohteen hankintahinta, jäännösarvo sekä vuokra-ajan pituus. Jos Ikano Bankin leasing-asiakas eli vuokralleottaja ei osoita kolmatta osapuolta lunastamaan kohdetta sopimuskauden päättyessä tai jos Ikano ei hyväksy ehdotettua kolmatta osapuolta, asiakkaalla on mahdollisuus lunastaa kohde omaksi sopimuksen päättyessä. Jäännösarvo määrittää kohteen lunastushinnan.
Jäännösarvolla sekä sopimuskauden pituudella on merkittävä vaikutus kuukausivuokraan sekä lunastushintaan. Janita suosittelee yrityksiä arvioimaan huolellisesti, millainen jäännösarvo sopii heidän liiketoimintaansa ja tulevaisuuden suunnitelmiinsa.
“Jos kohteen jälleenmyyntiarvo säilyy korkeana, suurempi jäännösarvo voi olla hyvä ratkaisu. Toisaalta maltillisempi jäännösarvo tekee kohteen lunastushinnasta pienemmän ”, Janita selventää.
Sopimuskauden pituus on joustavasti sovittavissa, mutta Janitan mukaan yleisohje on, että kohde ei saisi olla yli 20 vuotta vanha sopimuksen päättyessä. Pitkän vuokra-ajan ja korkean jäännösarvon yhdistelmä voi johtaa tilanteeseen, jossa kohteen lunastaminen vaatii lisärahoitusta.
Myös omarahoitusosuuden suuruus vaikuttaa jäännösarvon ja kuukasivuokran suuruuteen. On siis tärkeää arvioida tarjouksia kokonaisuudessaan eikä keskittyä pelkästään kuukausivuokraan.
“Tarjousten vertaillussa on tärkeää tarkistaa, ovatko ne verrannollisia keskenään”, Janita muistuttaa.
Muutokset leasing-sopimuskauden aikana
Monesti luullaan, että kohde on pakko pitää sopimuksen päättymiseen asti. Kohde on kuitenkin mahdollista vaihtaa myös kesken sopimuskauden. Janita neuvoo pyytämään Ikanolta lunastustarjouksen, jos yrityksen tilanteessa tapahtuu muutoksia.
“Kun lunastushinta on maksettu ja kauppakirja toimitettu meille, kohteen omistajuus siirtyy uudelle ostajalle, joka voi olla myyjäliike tai jokin muu yritys.”
Jos kohteessa on jokin vika, takuuasioista sopiminen on myyjän ja ostajan välinen asia. Jos taas ajoneuvo tai laite vahingoittuu, asiakas on velvollinen ilmoittamaan vahingosta Ikanolle ja vakuutusyhtiölle, joka määrittelee korvaussumman.
“Harvoin kohteet menevät lunastukseen, mutta jos näin tapahtuu, vakuutusyhtiö määrittelee lunastussumman, ja mahdolliset yli- tai alijäämät käsitellään tilanteen mukaan. Yleensä asiat hoituvat mutkattomasti”, Janita kertoo.
Leasing-sopimuksen tarkka sisältö ja kokonaiskustannukset kannattaa aina arvioida huolellisesti. Myyntipäällikkömme käyvät tarjouksen asiakkaan kanssa huolella läpi ja auttavat pohtimaan eri vaihtoehtoja. Janita vinkkaa, että Ikanon leasing-rahoitusta voi käyttää myös yritysten välisissä kaupoissa:
“Jos esimerkiksi yrittäjä haluaa ostaa toiselta yrittäjältä ajoneuvon, kauppaan voi hakea meiltä leasing-rahoitusta. Leasing on joustava ja toimiva rahoitusmalli tähänkin tarpeeseen.”
Lisätietoa leasingistä:
Olemme koonneet leasingistä kattavan tietopaketin, josta löytyy mm. leasinglaskuri, leasing-ostajan opas sekä myyntipäälliköidemme yhteystiedot.