Elinkaaripalvelut teollisessa mittakaavassa – Piiroinen uudistaa kalustehankintoja
Investoimalla elinkaaripalveluihin kalustevalmistaja Piiroinen on vahvistanut asemaansa markkinoilla ja tarjonnut asiakkaille uudenlaisen, kestävän vaihtoehdon kalustehankintoihin. Piiroisen tarina jatkaa kiertotalouden ratkaisuista kertovaa juttusarjaamme.
Jopa kokonaisten koulujen, teatterisalien, urheiluareenojen ja muiden tapahtumatilojen vanhat kalusteet on mahdollista palauttaa käyttökuntoon. Salolainen Piiroinen on kehittänyt kalusteiden elinkaaripalveluista ison mittakaavan liiketoimintamallin. Konseptiin kuuluvat sekä vanhojen kalusteiden korjaus ja modernisointi että huoltosopimukset.
Jos olet ollut keikalla Olympiastadionilla tai pelissä Nokia Areenalla, käynyt teatterissa Oulussa tai pesäpallo-ottelussa Tampereella, olet todennäköisesti nauttinut elämyksestäsi Piiroisen istuimella. Heidän design-kalusteitaan ja katsomoratkaisujaan löytyy niin eri puolilta Suomea kuin ulkomailta.
Yrityksen elinkaaripalveluista vastaava johtaja Timo Kaivonen kertoo, että jo useita vuosia sitten Piiroisella nähtiin, että kestävien valmistusmateriaalien, menetelmien ja innovaatioiden painoarvo nousee.
– Näkemyksemme oli, että tuotteen elinkaarta jatkavien palvelumallien lisääntyminen on väistämätöntä ja että tarvitsemme liiketoimintamallin, joka on vietävissä asiakkaille, Kaivonen kertoo.
Julkinen ja yksityinen sektori mukana muutoksessa
Tähän mennessä suurin kysyntä on kohdistunut oppimisympäristöihin, niin alakouluihin kuin yliopistoihin. Esimerkiksi Espoossa Piiroisella on NCC Suomi Oy:n kanssa sopimus elinkaaripalveluista kolmen koulun auditoriokalusteiden huoltamisesta ja ylläpitämisestä. Selvää kasvua on näkyvissä myös konserttisalien, yritysten, kunnantalojen ja muiden tapahtumapaikkojen auditoriosalien hankkeissa.
Huollon ja korjauksen kohteiksi sopivat niin Piiroisen oman tuotannon kuin muiden valmistajien kalusteet:
– Kun kaluste on teknisesti laadukas, silloin sitä on mielekästä huoltaa. Olemme huoltaneet sekä kotimaista että ulkomaista kalustekantaa, jopa 1960–70-luvulla valmistettuja irtokalusteita ja alkuperäisiä sali-istuimia. Elinkaaripalveluidemme piirissä on myös ulkokatsomoita. Uudet tuotteemme ovat käytännössä kaikki purettavissa ja siten huollettavissa.
Kaivonen kertoo, että kalusteet ovat hyvä esimerkki tuotteista, joissa elinkaarta on järkevää pidentää. Huoltaminen on mahdollista monin eri tavoin ja kalusteita on määrällisesti todella paljon. Näin niiden kunnostamisella on kestävyyden kannalta iso vaikutus.
– Kun tuote on kerran valmistettu laadukkaasti ja materiaalit siihen käytetty, on järkevää, että se saa ennakoivalla huollolla mahdollisimman pitkän elinkaaren. Monissa projekteissamme olemme kuunnostaneet kalusteet uudenveroisiksi säilyttäen alkuperäisen metallirungon. Näin meidän ei ole tarvinnut valmistaa kokonaan uutta teräsrunkoa ja käyttää siihen tarvittavia raaka-aineita, Kaivonen kertoo.
Korjauksiin ja huoltoihin voi sisältyä esimerkiksi puusepäntöitä, uudelleenverhoilua, metallintyöstöä, pintakäsittelyjä ja mekaanisten osien korjauksia. Ratkaisut voivat olla myös kiinteiden katsomoiden muuttamista monikäyttötiloiksi teleskooppiratkaisuilla. Kaivonen kertoo, että huoltopalveluiden sisältö ja laajuus sovitaan kohteen vaatimusten mukaan:
– Jäähallissa jokaisen istuimen on oltava kunnossa, kun peli alkaa. Koulun ruokalassa voidaan rikkoutunut tuoli siirtää hetkeksi syrjään odottamaan korjausta.
Elinkaaripalvelut kannattavat ja kiinnostavat
Piiroisen perusajatus on sen 75-vuotiaan olemassaolon alusta saakka ollut kehittää toimintaa ja mennä rohkeasti eteenpäin tavoilla, jotka ovat kaikille hyödyksi. Kaivosen mielestä yritykset ovat avainasemassa kestävän kehityksen ratkaisujen kehittämisessä:
– Kestävä siirtymä on pakko saada aikaiseksi. Jos eivät yritykset sitä toteuta, niin ketkä?
Uuden liiketoiminta-alueen myötä yritys on paitsi syventänyt pitkäaikaisia asiakassuhteita myös päässyt kiinni aivan uudenlaisiin asiakkuuksiin. Kuntien ja kaupunkien kestävän kehityksen tavoitteet luovat kysyntää, minkä lisäksi asiakkaina on yhä enemmän myös yksityisiä yrityksiä. Kaivonen näkee potentiaalia myös uudisrakentamisessa.
Kalusteiden elinkaaren pidentäminen on myös taloudellisesti kilpailukykyinen ratkaisu. Kaivonen kertoo, että heidän kokemuksensa mukaan huoltaminen ja korjaaminen on monissa tapauksissa edullisempaa kuin uuden vastaavan laatutason hankinta. Hinta ei ole ainoa tekijä – asiakkaat arvostavat myös laatua, käyttövarmuutta ja vastuullisuutta.
– Arviomme on, että uusien kalusteiden hankintahinnat nousevat, koska tietyt raaka-aineet käyvät vähiin eikä uusien louhiminen aina ole kestävää. Silloinkin, kun elinkaaren pidentäminen on kalliimpaa kuin uuden ostaminen, asiakkaat monesti näkevät kunnostamisessa muita arvoja.
Palveluliiketoiminnan kehittäminen tuotteiden valmistuksen ja myynnin rinnalle tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia. Se edellyttää huolellista strategista suunnittelua, kumppaniverkostojen rakentamista ja kulttuurin muutosta. Elinkaaripalveluissa yhdistyvät vastuullisuus, asiakasarvo ja uudenlainen liiketoiminta. Kaivonen kertoo, että oikea-aikainen liiketoimintamallin kehittäminen on tuonut kilpailuetua ja lisännyt yrityksen kiinnostavuutta:
– Olimme ajoissa liikkeellä. Nyt kun tarjouspyyntöjä tulee tiheään, meillä on edellytykset vastata niihin. Elinkaaripalveluista puhuminen myös avaa keskustelun asiakkaan kanssa aivan eri tavalla kuin perinteinen tuotevetoinen myyntiviesti
Lue myös kiertotaloussarjamme muut artikkelit:
Elinkaarisuunnittelulla kestävämpiä IT-hankintoja
Vilikkala – viheliäisestä ongelmasta uutta liiketoimintaa