27 maaliskuuta 2025

Markkinoinnin viisi kulmakiveä B2B-yrityksille vuonna 2025

Woman sitting with phone in her hand

Siitä lähtien, kun markkinoinnin painopiste alkoi siirtyä verkkoon, kanavia, työkaluja, teknologioita ja trendejä on ilmaantunut sellaisella intensiteetillä, että hälyn keskeltä on vaikea erottaa, mikä on juuri omalle toimialalle ja yritykselle merkityksellistä.

Tärkeimmät seikat ovat olleet totta melko pitkään, niiden merkitys vain on syventynyt. Selvää on, että myös B2B-yritysten asiakkaat ovat verkossa ja etenevät päätöksenteossaan pitkälle jo kauan ennen kuin ensimmäinen yhteydenotto myyntiin tulee.

Vuoden alussa useat toimistot ja asiantuntijat julkaisivat näkemyksiään markkinoinnin trendeistä. Kävimme niitä läpi ja kokosimme aineistosta muutamia meidän mielestämme B2B-yrityksille hyödyllisiä ohjenuoria Ikano Bankin partnereita ja asiakkaita silmällä pitäen.

1. Asiakasymmärrys on markkinoinnin ydin

B2B-ostajat odottavat yhä yksilöllisempiä ja tarkemmin räätälöityjä ratkaisuja. Päätöksentekoprosessi kestää usein kauan, ja siihen osallistuu useita henkilöitä. Ostaja pitää tavoittaa ja sitouttaa jo varhain tarjoamalla kohdennettua sisältöä, joka vastaa heidän liiketoimintaansa liittyviin kysymyksiin. Esimerkiksi yritys, joka toimittaa raskasta kalustoa tai maatalouskoneita, voi hyötyä siitä, että ymmärtää asiakkaidensa sesonkivaihtelut tai hankintasyklit.

Viestien sisällön lisäksi kohdentamisessa auttavat erilaiset tekoälyä ja automaatiota hyödyntävät markkinoinnin työkalut. Mikään työkalu yksinään ei tuo pikavoittoja, eikä sisältöjen määrä korvaa laatua. Tuloksellinen markkinointi vaatii resursseja ja osaamista, ja hyvät yhteistyökumppanit voivat olla yksi ratkaisu siihen.

2. Brändin rakentaminen ja tarinankerronta

B2B-markkinoinnissa on sinnikkäästi kerrottu tuotteiden ja palveluiden ominaisuuksista. Ihmiset kuitenkin käyttäytyvät hyvin samanlaisilla tavoilla riippumatta siitä, ovatko he ostoksilla työroolissaan vai vapaa-aikanaan. Jos asiakkaasi etsii vaikkapa uutta IT-kalustoa tai työkoneita, hän on todennäköisesti ehtinyt lukea useita blogeja, vertailla vaihtoehtoja ja pyytää suosituksia ennen kuin edes miettii tarjouspyyntöä.

Tuotevetoinen markkinointi on taktista kampanjointia, joka tuottaa kassavirtaa lyhyellä aikavälillä. Kuluttajabrändit ovat jo pitkään kertoneet tarinoita ja rakentaneet luottamusta ja uskottavuutta pitkäjänteisesti – B2B-yritysten kannattaa nyt viimeistään seurata perässä. Yritysten on tärkeää panostaa brändin kehittämiseen, jotta ne ovat asiakkaidensa mielessä jo kauan ennen varsinaista ostopäätöstä. Kannattaa panostaa myös niihin yleisöihin, joilla ei ole välitöntä ostamisen tarvetta, sillä heidän joukossaan on potentiaalisia tulevia asiakkaita ja tulevaisuuden kassavirtaa.

3. Tekoälyn hyödyntäminen sisällöntuotannossa ja viestinnässä

Tekoäly on jo sosiaalisen median suurin vallankäyttäjä. Nyt tekoälyä käytetään jo laajasti sisällöntuotannossa somepäivitysten, bloggausten ja uutiskirjeiden luonnostelussa ja viestien räätälöimisessä. Samalla kun markkinoijan työ tehostuu, yleisöjen luottamus sisältöihin horjuu. Tekoälytyökalujen käyttö on jo keskeinen työelämätaito, joka kannattaa opetella. Siihen sisältyy kyky varmistaa, että tekoälyn avulla tuotettu sisältö on laadukasta, paikkansapitävää ja brändin mukaista.

Yrityksiltä peräänkuulutetaan läpinäkyvyyttä tekoälyn käytössä. Toimiva työnjako on sellainen, jossa ihminen ohjaa ja valvoo ja tekoäly suorittaa – ainakin toistaiseksi. Empatian ja vuorovaikutuksen tarve ei ole hävinnyt mihinkään, päinvastoin. Tehokkaiden toimintatapojen rinnalla on syytä pitää inhimillinen lähestymistapa, jossa on merkityksellistä sanottavaa.

4. Jotkin trendit ovat tulleet jäädäkseen

Siinä missä päivänpolttavat trendit ja puheenaiheet tulevat ja menevät nopeasti, pitkäaikaiset trendit syntyvät isomman muutoksen seurauksena ja ovat pysyviä. Nopeatempoisiin pyrähdyksiin kiinni pääseminen voi tuntua vaikealta, mutta tärkeämpää on tunnistaa isommat ilmiöt ja sopeuttaa viestiään niiden mukaisesti.

Aitous, kepeys, nostalgia, luovuus – siinä esimerkkejä trendeistä, joiden merkitys ole vähenemässä myöskään B2B-kentässä. Kannattaa kuitenkin pitää huolta, että luovissa toteutuksissa säilyy yhteys omaan liiketoimintaan ja miettiä, kenelle viesti on osoitettu. Parhailta brändeiltä voi ottaa oppia ja mallia kannattaa vilkuilla muidenkin kuin suomalaisten yritysten tekemisestä.

5. Kanavavalikoiman laajentaminen ja hajauttaminen

Viimeaikaisissa kansainvälisen politiikan myllerryksissä monet yritykset ja julkishallinnon organisaatiot ovat alkaneet pohtia kanavavalintojaan uusiksi. Tässä asetelmassa LinkedIn on edelleen B2B-markkinoinnin tärkein kanava ja jopa vahvistanut luottamustaan. Siitä huolimatta ei kannata rakentaa markkinointiaan yhden kortin varaan, vaan hajauttaminen on viisasta.

Uutiskirjeet, videot, podcastit, ansaittu media, omat uutissivustot ja asiantuntija-artikkelit – runsaasta tarjonnasta löytyy varmasti eri tavoitteisiin ja resursseihin sopiva kattaus. Omien asiakasrekistereiden ja omien verkkosivujen arvoa ei voi liikaa korostaa, sillä ne ovat yrityksen omissa käsissä olevaa, arvokasta markkinoinnin pääomaa.

Me Ikano Bankilla haluamme auttaa kumppaniyrityksiämme ja asiakkaitamme kasvamaan, kehittymään ja palvelemaan omia asiakkaitaan entistä paremmin. Autamme mielellämme, kun haluatte kertoa leasing-rahoituksesta selkeästi ja houkuttelevasti omalle kohderyhmällenne.

Artikkelin lähteinä on käytetty mm. seuraavia lähteitä:

LM Someco: Sosiaalisen median trendikatsaus 2025
Miltton: Sosiaalisen median trendit ja ilmiöt 2025
Kurio: Somemarkkinoinnin trendit 2025

Artikkelin tuottamisessa on käytetty apuna myös tekoälyä.

Yleistä